Belföld

Nyugalmi periódusban van a vírus

Rusvai Miklós: Fontos lenne minél hamarabb minél több gyermeket beoltani, hogy kialakuljon náluk a teljes védettség az iskolakezdésre vagy röviddel az után

Nem indult tartós emelkedésnek a fertőzöttség Magyarországon, míg a lapunknak nyilatkozó szakember szerint az iskolakezdés megemelheti az esetek számát.

Nyugalmi periódusban van a vírus
A rizikócsoportba tartozóknak és azoknak, akik nem oltatták be magukat, a virológus maszkviselést javasol
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Koronavírus-fertőzésben nem halt meg senki, de újabb 35 magyar állampolgárnál mutatták ki a fertőzést – közölte a Koronavirus.gov.hu tegnap, kiemelve: eddig 5 654 096 embert oltottak be, közülük 5 494 110-en már a második adag vakcinát is megkapták. A kormányzati portálon azt írták, kórházban 87 főt ápolnak, 15-en vannak lélegeztetőgépen, az aktív fertőzöttek száma 20 976.

Közölték: az időseknek, a krónikus és a legyengült immunrendszerű betegeknek különösen ajánlott a harmadik oltás. Eddig 64 ezren foglaltak időpontot a harmadik oltásra, és 52 ezren már megkapták azt. Folyamatosan lehet időpontot foglalni a 12 év feletti gyerekek oltására is. A 12–17 éves korosztályban eddig 189 ezren regisztráltak oltásra, és 152 ezer fiatalt (a 80 százalékukat) már be is oltottak.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatása szerint ismét stagnál a szennyvízben a koronavírus koncentrációja, az elmúlt hetekben tapasztalt koncentrációnövekedés megállt.

A szennyvízmintákban mért koronavírusörökítőanyag-koncentrációk alapján kisebb hullámzások vannak, de tartós növekedésnek nem indult a fertőzöttség, még a nyugalmi periódusban van a vírus Magyarországon – mondta lapunk megkeresésére Rusvai Miklós virológus.

A szakember kiemelte, négy nagyobb esemény lesz, ami kritikus lehet és esetszám-növekedést eredményezhet, amelyekből a legnagyobb a szeptemberi iskolakezdés lesz, ahol több százezer gyerek találkozik újra zárt térben, maszkviselés nélkül. A védőeszköz használatát Rusvai Miklós továbbra is különösen ajánlja azoknak, akik elvi okokból nem oltatták be magukat és azok számára is, akik rizikócsoportba tartoznak.

A vírusmutációkról elmondta, hogy a lambda variánsnál van egy újabb, a kappa, amit Belgiumban, egy idősotthonban regisztráltak, ahol huszonegy fertőzöttből heten meghaltak annak ellenére, hogy be voltak oltva. A Dél-Amerikában terjedő lambda variáns is megjelent Európában, de még nem terjedt szét – tette hozzá.

A virológus kiemelte, mind a két mutáns felveti annak a gyanúját, hogy az oltás kevésbé hatékony ellenük, de egyelőre az biztos, hogy csak nagyjából olyan mértékben csökken a vakcinák hatékonysága, mint a delta variánssal való fertőzés esetén.

A 12–15 évesek oltásával kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy fontos lenne minél hamarabb minél több gyermeket beoltani, hogy kialakuljon náluk a teljes védettség az iskolakezdésre vagy röviddel az után.

Kapcsolódó írásaink