Belföld

Még nincs negyedik hullám hazánkban

Az a szülő, aki az iskolakezdésre szeretné beoltatni gyermekét, internetes regisztrációval és időpont­foglalással egyszerűen megteheti, bizonytalanság esetén kérje ki orvosuk véleményét

Tíz alatt van a covidmegbetegedés miatt lélegeztetőgépen lévők száma, miközben az adatok alapján lendületet kapott az emlékeztető oltásra való jelentkezés, és nyolcezren már meg is kapták azt. Az idősotthonokban is tart a harmadik oltások beadása.

Még nincs negyedik hullám hazánkban
Emlékeztető oltás beadása a békéscsabai Réthy Pál-kórházban
Fotó: MTI/Rosta Tibor

Magyarországon még nincs negyedik hullám – jelentette ki Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa a TV2 Mokka című műsorában. A szakember felhívta azonban a figyelmet arra, a következő hetekben és hónapokban emelkedni fog az esetek száma, ami világszerte megfigyelhető. A beoltottak is megfertőződhetnek, és egy tünetmentes oltott veszélyes lehet az oltatlanokra – jegyezte meg.

Az esetleges szigorításokkal kapcsolatban azt mondta, az angol példa alapján nem szükségszerű korlátozásokat bevezetni, de Kínában szigorú szabályokat hoztak. Bízik abban, hogy nem lesznek lezárások, nem kell majd újra mindenütt maszkot viselni, és nem kell újra bezárni az éttermeket és szórakozóhelyeket egy esetleges negyedik hullám idején. Az emlékeztető oltás szerinte egy lehetőség, amivel főleg az időseknek, az immunbetegeknek és a daganatos betegeknek érdemes élniük. Magyarországon szabad kezet kaptak az orvosok abban, hogy melyik vakcinát használják – mutatott rá a főorvos.

A Koronavirus.gov.hu tájékoztatása alapján kedden elhunyt három beteg, és 59 állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést. Eddig 5 632 428 embert oltottak be Magyarországon, közülük 5 462 987-en már a második adag vakcinát is megkapták. Kórházban 82 főt ápolnak, közülük nyolcan vannak lélegeztetőgépen, az aktív fertőzöttek száma 29 926-ra csökkent.

Európában elsőként Magyarország teszi lehetővé a koronavírus elleni harmadik védőoltást, amelyre az Eeszt.gov.hu honlapon már lehet időpontot foglalni – emelték ki. Eddig 27 ezer foglalás érkezett – előző nap ez a szám még csak húszezer volt –, és nyolcezren már meg is kapták az emlékeztető oltást. Az idősotthonokban is tart
a harmadik oltások beadása.

Folyamatosan lehet időpontot foglalni a 12 év feletti gyermekek oltására is, a 12–17 éves korosztályban eddig 189 ezren regisztráltak oltásra, és nyolcvan százalékuk, 152 ezren már fel is vették azt.

Az a szülő, aki az iskolakezdésre szeretné beoltatni gyermekét, legegyszerűbben internetes regisztrációval és időpontfoglalással teheti meg – írta a kormányzati portál.

Az érvényes regisztráció után az Eeszt.gov.hu honlapon automatikusan lehet időpontot foglalni a kórházi oltópontra, de a háziorvosnál, házi gyermekorvosnál is lehet jelentkezni. Jelenleg két vakcina alkalmazható a 12–18 év közöttiek oltására: a Pfizeré és a Modernáé. A gyermekek oltása is önkéntes, és arról a szülőnek van joga dönteni – hangsúlyozták. Bizonytalanság esetén azt javasolták, hogy a szülő kérje ki a háziorvos, házi gyermekorvos vagy a gyermek kezelőorvosának véleményét. Felhívták a gondviselők figyelmét, hogy 12 év alatti gyerekeket továbbra sem lehet oltani, és regisztrációjukat sem fogadják el.

A 18. évet betöltött fiatalok regisztráció után ugyancsak automatikusan tudnak időpontot foglalni maguknak, ők több vakcina közül is választhatnak, és ha már legalább négy hónap eltelt a második oltásuk óta, akkor a harmadik oltásukat is lefoglalhatják. Magyarország biztosítja az oltás lehetőségét a közös határok mentén élőknek is, tovább növelve ezzel a járvány elleni védettséget.

Az Európai Unión belüli utazásokhoz elérhető az uniós oltási igazolás, azoknak, akik az unión belüli utazást terveznek, érdemes letölteniük vagy az EESZT lakossági portálra belépve kinyomtatni az uniós covidigazolást.

Kapcsolódó írásaink