Krónika

Tovább titkolózik az Európai Bizottság az oltások kapcsán

Tovább titkolózik az Európai Bizottság az oltások kapcsán - közölte az Alapjogokért Központ szerdán a Facebook-oldalán.

Tovább titkolózik az Európai Bizottság az oltások kapcsán
Oltáshoz előkészített, a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyaggal töltött fecskendő
Fotó: MTI/Balázs Attila

Bejegyzésükben arra hívták fel a figyelmet, hogy miközben az Európai Unió által beszerzett egyes, koronavírus elleni vakcinák ára emelkedik, a folyamatosan az „átláthatóságot” emlegető Európai Bizottság nem ad információt sem erről, sem az oltóanyag-szerződésekről.

Azt írták, a Pfizer és a Moderna is emeli az oltása árát Európában, az Európai Bizottság reakciója azonban nem ismert. „A testület az üzleti titok mögé bújva továbbra sem oszt meg információkat a nyilvánossággal” - fogalmaztak.

A bizottság „elhibázta a korábbi vakcinabeszerzéseket, gyengén teljesített a vakcinák szétosztásában és a vakcinaigazolvány bevezetésében is” - sorolta az Alapjogokért Központ. Hozzátették, úgy tűnik, hogy „a rossz széria folytatódik: a bizottság nem tud eredményesen fellépni a gyógyszercégek agresszív árpolitikájával szemben, ennek pedig a tagállamok adófizetői láthatják kárát”.

Megjegyezték azt is, hogy miközben a bizottság számon kéri a „jogállamiság” jegyében egyes tagállamokon az átláthatóságot, a kettős mérce „szemmel látható”: önmagára vonatkozóan az Európai Bizottság nem tartja fontosnak a transzparenciát, nem hozza nyilvánosságra az uniós vakcinaszerződéseket és nem ad választ most az áremelkedés okaira vonatkozóan sem.

Mindez szerintük jól illeszkedik a bizottság eddigi gyakorlatához. „Az uniós testület munkájának átláthatósága számos területen nem biztosított, legyen szó az uniós intézmények humánpolitikájáról vagy a nyílt társadalom politikai NGO-inak uniós lobbitevékenységéről” - írta az Alapjogokért Központ.
 

Kapcsolódó írásaink