Belföld

Idén három és fél napos rendezvénysorozat várja az ünneplőket az augusztus 20-i hétvégén

Az augusztus 20-i hétvégén három és fél napos, Szent István Nap rendezvénysorozattal ünnepelhetjük Magyarország államalapítását, méghozzá több mint 20 helyszínen. Az ünnepség gerincét adó állami rendezvények, a Szent István Napi Díszünnepség, Zászlófelvonás és Tisztavató mellett Ünnepi Szentmise, Szent Jobb körmenet, majd az Új „Tűz és fények játéka” fantázianevű tűzijáték is várja a nagyközönséget. Az állami események mellett további 20 helyszínen rendeznek változatos programokat városszerte. A részletes program a Szent István Nap rendezvénysorozat weboldalán és mobilapplikációja segítségével is nyomon követhető. Elérhető árú, egyedi Szent István Napi étel-, és italkínálat is várja a látogatókat a Szent István Napi Bisztrókban.

Idén három és fél napos rendezvénysorozat várja az ünneplőket az augusztus 20-i hétvégén
A Szent István Nap rendezvénysorozat plakátrészlete
Fotó: Lounge

A rendezvény sajtóközleményéből kiderül: a három és fél napon át tartó eseménysorozat augusztus 19-én 16 órától veszi kezdetét az Utcazene és Foodtruck Show-val, valamint a Szabadrét Fesztivállal. Előbbi esetében a Szabadság térre és a környező utcákba beköltözik a Veszprémi Utcazene Fesztivál a város legmenőbb vendéglátós autóival, food truck-jaival. Három nap alatt 48 előadó összesen 151 koncertet ad a legkülönfélébb zenei stílusokban, a hét színpad és az öt utcazenész-pont valamelyikén. A Szabadrét Fesztivál egy laza, piknik hangulatú, fiatalokat megcélzó program lesz az Erzsébet téren hazai fellépőkkel, akik között többnyire elektronikus zenei producerek, DJ-k és műfaji határokat túlhaladó progresszív élő produkciók sorakoznak, mint például: Zagar, Mius, Belau, Galactic Jackson, Deva, Barabás Lőrincz Quartet.

Augusztus 20-án a központi rendezvények keretében, 8 órától tartják a Szent István Napi Díszünnepséget a Kossuth téren, Zászlófelvonással és Tisztavatással. Ezt követően 9 órától kezdődik a Légiparádé a Duna felett, majd 10 órától az ünnepi Felvonulás az Andrássy úton, és 17 órától lesz az Ünnepi Szentmise és Szent Jobb körmenet a Szent István Bazilikában. Az este fő elemeként, 21 órakor veszi kezdetét az Új „Tűz és fények játéka” tűzijáték.

A Budai Várban a Tóth Árpád sétányon kapott helyet a Hősök útja, amely a magyar történelem hét kiemelkedő alakjának állít emléket, látványos, szerepjátékos bemutatókkal. A Kapisztrán téren pedig ezzel párhuzamosan honvédségi programok, és a katonazenekar koncertjei láthatók majd. A Gellért-hegyen, a Filozófusok kertjében lesz a Panorama Classical, amelynek keretében komolyzenei koncerteket élvezhetnek a nézők kellemes piknik hangulatban, miközben csodálatos panoráma tárul eléjük. A budai programokat gazdagítja a Retro Tabán izgalmas zenei csemegét kínálva egy kultikus helyszínen, a sok évtizedes rock és pop koncert hagyományokkal rendelkező Tabánban. A helyszín fellépői: Ladánybene27, TNT, Szikora Róbert és az R-Go, Back II Black, Hevesi Tamás, Emelet, Török Ádám és a Mini, Mobilmánia, Beatrice, Deák Bill Gyula, Hooligans és a Skorpió - írja a közlemény.

A Szent István Nap egyik fő eseménye az Andrássy úti hagyományteremtő Felvonulás, amelynek három egysége a Föld, a Haza, és a Nemzet. A program során a három tematika jegyében készült óriás installációkat kísérhetjük végig az Andrássy úton. Megjelennek például a magyar eredetmondák legendás állatai, valamint Szent István és Szűz Mária, de a nemzetet jelképező trikolor zászló is. Az óriási installációk mellett látványos, több száz fellépővel tarkított műsor is színesíti majd a programot - szerepel a programajánlóban.

Több mint tíz éve nélkülözhetetlen rendezvénye a Szent István Napi ünnepségnek a Magyar Ízek Utcája a Lánchíd utcában. Az esemény különlegessége, hogy itt lehet először megkóstolni az Ország Tortáját és Cukormentes Tortáját, de itt debütál az adott évben győztes Szent István Napi kenyér is - írják.

Az Alkotmány utcát a Városok sétánya kiállítás gazdagítja, bemutatva országunk kulturális gazdagságát, mélyítve a történelmi ismereteinket hazánk és a történelmi Magyarország határon túli városainak megjelenítésével. Az utca Parlamenthez közeleső részén lehet majd megtekinteni az újjáépített Aranyvonatot, amelynek eredetije 1938-ban készült, hogy körbe utaztassa a történelmi Magyarország területén a Szent Jobb nemzeti ereklyénket.

Maradva a belvárosban - írák-, a Március 15. téren, a jelen és a múlt kiemelkedő sportolói mesélik el sikereiket és akár kudarcaikat is a SportHősök állomásán. Nemzetünk legemlékezetesebb sporteseményeire való emlékezés arra szolgál, hogy példát mutasson a jövő generációnak és sporttudatos életmódra buzdítsa őket. A Vigadó előtti téren, az ikonikus szökőkutat körbeölelő, Operett Korzó színpadon pedig számos előadással a Budapesti Operettszínház művészei lépnek fel. A hétvégére a belváros szívébe, a Vörösmarty térre költöznek az ország és a határon túli térségek legjobb magyar csárdáinak ikonikus ételei a Csárdafesztivál keretében. A kivételes gasztronómiai élmény mellett a helyszíni programok a térre épített színpadon, hagyományőrző fesztivál keretei között zajlanak majd. 

A hétvége során több tízezer embert vár a Road Movie Live koncertsorozat a Műegyetem rakparton, a legváltozatosabb fellépőkkel (pl. Blahalouisiana, Ivan & The Parazol, Road, Tankcsapda, Demjén Ferenc, Kelemen Kabátban, Margaret Island, Horváth Tamás, Halott Pénz, Ákos), hogy a fiatalok és az idősebbek egyaránt találhassanak számukra kedvelt előadókat. A Duna másik oldalán, a Nehru parton és a Bálnában lesz a Divat&Design Fesztivál, ahol megismerhetjük a magyar tervezők, dizájnerek, iparművészek vagy akár gasztro kézművesek legjavát. A Bálnában kiállítói standok kapnak helyet, a kortárs magyar divat és dizájn termékeivel, de workshopokon, előadásokon és kerekasztal-beszélgetéseken is részt vehetünk itt. A Bálna melletti Nehru Part ad majd helyet az Irodalmi Könyv és Pop-Up színpadoknak, amelyeken kortárs előadóművészek által tartott zenés felolvasások zajlanak. A mellette helyet kapó Pop-up mozi klasszikus és kortárs magyar filmeket vetít a rendezvény három estéjén - emelik ki.

Hozzáteszik: a Szent István Napon a gyerekekre is gondolnak, hiszen a Vajdahunyad várától egészen a Kós Károly sétányig terjedő területen szervezik a gyermekek és felnőttek számára egyaránt izgalmas Gyerekligetet. Többek között lesznek herceg- és hercegnőképző programok, játék-installációk, és a Pintyőke színpadon Csukás István legszeretettebb mesehősei is életre kelnek.

A Szent István Nap programjairól részletes információ érhető el a szentistvannap2021.hu weboldalon és a kapcsolódó Szent István Nap 2021 mobilapplikáción. Utóbbin a szervezők folyamatos információmegosztással segítik az ünneplő közönség tájékozódását.

Kapcsolódó írásaink