Belföld

Kormányrendeletben kell szabályozni a PCR-tesztek költségének kérdését

Magyarországon a koronavírus elleni védőoltás ingyenes, minden oltásból megfelelő mennyiség áll rendelkezésre. A jelenlegi szabályozás szerint az egészségügyi ellátásban halasztható műtétek esetében nem szükséges a PCR-teszt annak, aki beoltatta magát vagy 4 hónapon belül átesett a koronavírus fertőzésen. Térítésmentes a PCR-teszt annak, aki önhibáján kívül nem vehette fel az oltást - emlékeztet a Kormányzati Tájékoztatási Központ.

Kormányrendeletben kell szabályozni a PCR-tesztek költségének kérdését
Képünk illusztráció
Fotó: MTI/Kovács Tamás

A kormány álláspontja szerint, mivel minden magyar állampolgár ingyenesen veheti fel a koronavírus elleni védőoltást, ezért semmi sem indokolja, hogy az adófizető magyar emberek állják azoknak a halasztható műtét előtt álló betegeknek a PCR teszt költségeit, akiknél a teszt elvégzésére kizárólag azért van szükség, mert szabad akaratukból nem éltek az oltás lehetőségével.

A kormány szerint - szemben az ombudsman véleményével - éppen az ezzel ellentétes szabályozás lenne alkotmányosan kifogásolható.

Ugyanakkor az alapvető jogok biztosának igazat adunk abban, hogy a kérdést kormányrendeletben kell szabályozni, ezt a kormány a héten megteszi - írják.

A kormányrendeleti szabályozás megoldást jelent az ombudsmani beadvány panaszosának esetére is, mivel tartalmazni fogja, hogy a PCR-teszt térítésmentesen megilleti azokat is, akik műtétre szoruló kisgyermeküket kísérik a kórházba és nem éltek az oltás lehetőségével.

Kapcsolódó írásaink