Belföld

Növekvő migrációs nyomás

Megfelelő védelem áll rendelkezésre a déli határszakaszon – hangsúlyozta Horváth József

Gázspray-vel támadtak migránsok a déli határt védő magyar katonákra, akik ennek ellenére megakadályozták a bejutásukat.

Növekvő migrációs nyomás
Jól működik a műszaki zár, mindenre felkészült szakemberek szolgálnak a déli határszakaszon,hangsúlyozta lapunknak Horváth József
Fotó: MH

Hetek óta magas migrációs nyomás nehezedik Magyarország déli határára. Erre már néhány héttel ezelőtt Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára is felhívta a figyelmet a hercegszántói határvédelmi bázisnál tett látogatásán, és elmondta: egyre többen és egyre változatosabb eszközzel próbálnak bejutni itt az Európai Unió területére. Kedd este pedig négy magyar katona sérült meg Ásotthalomnál abban az akcióban, amelynek során tizenöt illegális migráns erőszakkal próbált meg betörni Szerbia felől az országba. A határsértők szerb oldalról gázspray-vel fújták le a határt védőket, de nem sikerült átjutniuk, a kísérletet a katonák és rendőrök megakadályozták. Az ügyben eljárás indult.

Az üggyel kapcsolatban Horváth József, az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai szakértője lapunknak úgy fogalmazott: a támadás azt mutatja, hogy a magyar határzár jól működik. Azok az emberek, akik átjutni próbáltak, már sokadik alkalommal tehettek kísérletet arra, hogy illegálisan átlépjék a határt – mondta, hozzátéve: mostanra bizonyára elfogyott a pénzük, talán a professzionális embercsempészek nem is egyszer becsapták őket, és nyilvánvalóan az elkeseredés és a kétségbeesés szülte azt a tervet, hogy erőszakkal próbálják meg áttörni a határt.

A szakértő arra is rávilágított, hogy a bejutni próbáló férfiak kilencvenkilenc százaléka életerős felnőtt, és ahonnan jönnek, ott megszokhatták, hogy annak van igaza, aki mögött az erő áll. Szerinte ezért vélhették úgy a határsértők, hogy ha agresszíven lépnek fel, akkor a magyar honvédek és rendőrök meghátrálnak, és a kavarodásban sikerül áttörniük. Horváth József szerint azonban számíthatunk a magyar katonákra és rendőrökre, mert egy ilyen váratlan és kiélezett helyzetben is helytálltak, feltartóztatták a rendbontókat, és képesek voltak a rohamot visszaverni.

El kell hangozniuk a köszönet szavainak is minden magyar állampolgár részéről, akik most szabadon élvezik a nyarat és a meleget, míg ők a kötelességüket teljesítik – hangsúlyozta. A biztonságpolitikai szakértő szerint ugyanakkor a fokozott migrációs nyomás október végéig, a hideg idő beálltáig prognosztizálható, hiszen szeretnének célba érni azok, akik a balkáni útvonalon rekedtek.

Horváth József úgy látja, a déli határnál szolgálatot teljesítő katonáknak és rendőröknek nincs szükségük speciális felkészítésre az ehhez hasonló akciók miatt, mert az elmúlt hat év alatt kiismerték az adottságokat, helyismeretre tettek szert, nagyon jó kapcsolatot építettek ki a határ közelében élő lakossággal is, akik információkkal segítik őket. Az elmúlt években sor került a műszaki határzár korszerűsítésére, modern előrejelző rendszerek teszik hatékonyabbá a munkájukat. „Úgy gondolom, hogy mind humán, mind technikai részről megfelelő védelem áll rendelkezésre a déli határszakaszon, attól tehát nem kell tartanunk, hogy hasonló erőszakos próbálkozások sikerre vezetnének” – összegzett Horváth József.

Az illegális migráció alakulása az elmúlt tizenkét hét során
Az illegális migráció alakulása az elmúlt tizenkét hét során
Fotó: Police.hu

Kapcsolódó írásaink