Belföld

Fontos a társadalmi konszenzus

A nemzeti konzultáció által demonstrálni tudjuk az Európai Unió felé a magyar emberek értékítéleteit – mondta lapunknak Sótonyi Péter

Mivel a képviseleti demokráciák korában a választópolgárok véleménye csak közvetett úton jut el a döntéshozókhoz, a nemzeti konzultációt értékes és hasznos kezdeményezésnek tartja Sótonyi Péter professzor.

Fontos a társadalmi konszenzus
A rektor mindenkit arra biztat, hogy töltse ki a kérdőívet
Fotó: MH

„Az elmúlt évek eseményei a migrációs válságtól kezdve a pandémiáig olyan kihívások elé állították hazánkat is, amelyek megoldásában fontos a társadalmi konszenzus” – nyilatkozta lapunknak Sótonyi Péter, a Professzorok Batthyány Körének elnöke, az Állatorvostudományi Egyetem rektora. Mint mondta, szükséges bizonyos, a nemzet szempontjából alapvető értékek vonatkozásában a pártpolitikai érdekek fölött álló egyetértés.

„Úgy vélem, hogy a nemzeti konzultáció révén ezek a kérdések megvitathatók, hiszen a társadalom értékválasztása, véleményének figyelembevétele biztosítja az adott válaszok alapján hozott kormányzati döntések legitimációját és elfogadottságát. Ezáltal demonstrálni tudjuk a Magyarországgal szemben szankciókat tervező európai uniós szervezetek felé is, hogy a magyar emberek többsége nem osztja ezeket a – sajnos világszerte elfogadott – szélsőséges nézeteket” – fogalmazott.

Minderre jó példának tartja Sótonyi Péter a 2015-ben a bevándorlással és a migrációs válsággal kapcsolatos nemzeti konzultá­ciót, amelynek eredményei birtokában – megfogalmazása szerint – a kormány határozottan és sikeresen léphetett fel az elhibázott európai gyakorlattal szemben, és gátat tudott szabni a modern kori népvándorlás ellenőrizhetetlen folyamatának, míg más országok a mai napig megoldhatatlan problémákat generáltak maguknak.

„A jelenlegi konzultáció minden kérdését aktuálisnak tartom, hiszen a járvány elleni védekezés, a pandémia társadalmi és gazdasági hatásainak mérséklése vagy a gyermekek védelme egyaránt közös ügyünk” – folytatta a professzor.

„Jogunk és kötelességünk minden rendelkezésre álló eszközzel megvédeni egyéni szabadságunkat, közösségi identitásunkat, keresztény kultúránkat és nemzeti egységünket” – nyilatkozta néhány napja a Professzorok Batthyány Köre, tiltakozva az ellen, hogy a nemzet, a kereszténység és a család hagyományos értékeit bárki is megkérdőjelezze vagy aláássa, hiszen ezek jelentik jövőnk zálogát, függetlenül az aktuális politikai hatalomtól. Sótonyi Péter ezért mindenkit arra kér és biztat, hogy töltse ki és küldje vissza a nemzeti konzultáció kérdőívét.

Kapcsolódó írásaink