Belföld

Újabb részletek kerültek napvilágra Cseh Katalin botránya kapcsán

Újabb részletek kerültek napvilágra Cseh Katalin botránya kapcsán. A Pannónia Nyomda Kft., amelyet a momentumos EP-képviselő vezetett 2013 és 2018 között több közbeszerzést is nyert Ferencvárosban. A közbeszerzésekben az a legérdekesebb, hogy a Pannónia annak érdekében, hogy az övé legyen a legjobb ajánlat, olyan cégekkel pályázot közösen, amelyek benne vannak abban a céghálóban, amelyet az elmúlt években építettek ki a Cseh család üzlettársai. 

Újabb részletek kerültek napvilágra Cseh Katalin botránya kapcsán
Cseh Katalin
Fotó: MTI/Illyés Tibor

A Bennfentes.net korábbi cikkei szerint eddig több mint 285 millió forintnyi uniós támogatást nyert el az a Pannónia Nyomda Kft., amelynek bár jelenleg Halász Gábor az ügyvezetője, de 2013 májusától 2018 januárjáig, az azóta a momentum színeiben politizáló Cseh Katalin ügyvezetése alatt állt. A céget 2010-ben hozta létre Cseh Tibor, a momentumos politikus édesapja.

Ebben az időszakban indulhattak azon az európai uniós pályázaton is, ahol több mint 68 millió forint támogatást nyertek egy hologramos technológia kifejlesztésére. Majd később ugyanez a cég 217 579 410 Ft-ot nyert egy szintén Széchenyi 2020-as pályázaton úgynevezett holografikus térinformatikai leíró nyelv és digitális holografikus nyomtató kifejlesztésére. Ez összesen 285 706 274 forintnyi uniós pénz volt.

Mindezek mellett a Pannónia Nyomda Kft. három céggel, a NOVA-INN Kft-vel, a Mondat Kft.vel és a Holotech Kft-vel van kapcsolatban. A négy cég közötti legfőbb kapcsolat, hogy ugyanarra a váci címre vannak bejegyezve. "Az előbb említett három cég közül a NOVA-INN összesen 200 millió forintot, a Mondat Kft. 498 809 958 forintot, a Holotech Hungary Kft. pedig 1 milliárd 748 millió forintot nyert el, ráadásul ez utóbbi cég korábban Royal Press Hungary néven is tarolt az uniós pályázatokon: a két cég összesen 3 731 475 611 forintnyi EU-s pénzt zsebelt be. A Pannónia Nyomda Kft. a váci cím mellett egy sziráki telephelyre is be van jelentve. Ott található az Uniotech Kft. is, ez a cég 63 167 270 forintnyi uniós támogatást kapott 2011 óta.

Vagyis igaza volt Anonymousnak abban, hogy több mint 4,5 milliárd forintnyi közpénz landolt egy momentumos politikusnál és üzleti partnereinél. Abban viszont tévedett, hogy az összeg ennél jóval több, csaknem 4,8 milliárd forint. Egészen pontosan 4 779 159 113 forint volt.

Anonymus azonban a videójában beszélt arról is, hogy a kétszínű politikushoz köthető cég közbeszerzéseken 300 millió forintot nyert el. Mivel a cégeket már ismerjük, így az Origo a Közbeszerzési Hatóság adatbázisát kereste fel, hogy valóban igazak-e a videóban elhangzott állítások.

A közbeszerzési adatbázis szerint a Pannónia Nyomda 167 933 000 Ft értékben nyert eddig közbeszerzéseket, a legtöbbször – három alkalommal – Budapest IX. kerületének önkormányzatától, a helyi lakóknak készülő Ferencváros című újság nyomdai munkálataira. Ezeknek az értéke 23 millió forinttól 31 millió forintig terjed. Összesen 79 087 000 millió forint értékben nyertek közbeszerzést Ferencvárostól 2013 és 2016 között. Ekkoriban ugye Cseh Katalin volt a cég ügyvezetője. 

Érdemes még kiemelni, hogy a Pannónia Nyomda szintén nyert közbeszerzést a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívumtól 3 968 000 forint értékben, valamint két ízben az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpontjától.

Az első nyertes közbeszerzésük még 2018-ban történt, akkor 26 878 000 forintot nyertek Magyarország Nemzeti Atlaszának nyomdai munkájára. A másik nyertes közbeszerzésük 2021-re datálódik. Akkor 58 millió forintot nyertek szintén Magyarország Nemzeti Atlaszának a nyomdai munkájára.

Összesen tehát a Pannónia Nyomda Kft. 143 742 800 forintnyi közbeszerzést nyert el az elmúlt években az általunk bemutatott pályázatokon. Mindezeken felül más közbeszerzéseken is nyertek, de azokat most nem részletezzük. Ez nagyjából a fele annak az összegnek amit Anonymus említett, de ez csak az egyik cég, amely Cseh Katalinhoz köthető az egész cégháló-rendszerben.

A közbeszerzéseken is jót taroltak Csehék
A közbeszerzéseken is jót taroltak Csehék
Fotó: Origo-gyűjtés

A közbeszerzési hatóság oldalát böngészve nagyon érdekes összejátszásra bukkant az Origo.

A fentebb említett Mondat Kft. az egyik ferencvárosi pályázaton elindult a Pannónia Nyomda Kft-vel szemben. Azonban az Ajánlatkérő (Ferencvárosi Önkormányzat) felszólítása ellenére sem oldották fel a dokumentációban szereplő ellentmondást, ugyanis egyszerre nyilatkoztak arról, hogy nem vesznek igénybe alvállalkozót és arról, hogy igen. Egy másik esetben pedig az alkalmassági követelmények módosítására és a nyertes pályázó kihirdetése után szerződésmódosításra is sor került. Mindennek alapján felmerül annak gyanúja, hogy a cégek esetlegesen összejátszhattak a Pannónia sikere érdekében.

Alább olvasható az az indoklás amiért kizárták az eljárásból a Mondat Kft-t.

Az indoklás amiért kizárták az eljárásból a Mondat Kft-t
Az indoklás amiért kizárták az eljárásból a Mondat Kft-t
Fotó: Origo

Fontos megjegyezni, hogy ezek a gyanús összejátszási ügyek még akkor történtek, amikor Cseh Katalin, jelenlegi momentumos EP-képviselő vezette a céget.

Érdemes még kitérni a Pannónia Nyomda 2013-as nyertes közbeszerzésére is, amikor először nyerték el a pályázatot a Ferencváros újság nyomdai munkálatainak elvégzésére. Itt ugyanis az Archidesign Kkt.-vel közös pályázatot nyújtottak be, és úgy nyertek, hogy a két további ajánlattevő közül az egyik az Archidesign-hoz volt kapcsolható (Visualia Kkt.), a másik pedig a Pannónia Nyomdához (Bunt 24 Kft.).

Mindez azt jelenti, hogy az említett cégek könnyen összejátszhattak az ajánlattétel során, hogy a legkedvezőbb feltételeket a Pannónia-Archidesign párosnak tudják biztosítani.

A Visualia Kkt.-t egykoron az Archidesign-t irányító Prahovean Kornél alapította társával, a szintén román nemzetiségű, Ivanca Gavril Ladislau-val, a ferencvárosi közbeszerzés ajánlattételének idején pedig még utóbbi volt a cég tulajdonosa és ügyvezetője.

A Bunt 24 Kft. székhelye pedig korábban (2008 január és 2009 október között) a Cseh családhoz és a Pannónia Nyomdához is köthető, Frangepán utca 16-ban volt megtalálható (ahol egyébként ekkoriban is székelt egy Cseh Tiborhoz köthető cég, a ma már megszűnt Pannónia -Print Kft.), ráadásul ez idő alatt az ajánlattevő cég vezetésében nem történt változás.

Kapcsolódó írásaink