Belföld

Újabb fogászati kezelések érhetőek el állami támogatással

Készülnek az egészségügyi szakmai irányelvek annak érdekében, hogy a népegészségügyi betegségek érintettjei állami támogatással az elérhető legmagasabb szintű ellátást kapják. Ezúttal a raumásan sérült fogak ellátása és a barázdazárás került az államilag támogatott kezelések közé.

Újabb fogászati kezelések érhetőek el állami támogatással
A traumásan sérült fogak ellátását és a barázdazárást fizeti a biztosító
Fotó: Pexels

A fogakat érintő baleseti sérülések időbeni felismerésére és korszerű ellátására valamint a barázdazárásról az Emberi Erőforrások Minisztériuma koordinálásával az Egészségügyi Szakmai Kollégium Fog-és szájbetegségek Tagozata készített egységes egészségügyi szakmai irányelvet.

A fogszuvasodás még mindig komoly népegészségügyi problémát jelent a világ számos országában, így hazánkban is, a veszélyeztetett egyének, elsősorban gyerekek, ifjak, emlékeztet közleményében az Emmi.

A fogakat és a szájüreget érő baleseti sérülések háromnegyede gyermekkorban történik, hazai adataink szerint ezek 39 százaléka az iskolákban. Ezek a sürgősségi esetek azonnali és felkészült ellátást igényelnek, így elkerülhetőek a későbbi szövődmények, illetve a fogatlanság kezelési nehézségei és költségei. Eme eljárások rutin alkalmazásának hatásossága tudományos vizsgálatokkal alátámasztott, eredményessége igazoltan mérhető, kivitelezésük módja és gyakorisága ellenőrizhető.

A barázdazárás prevenciós módszer, amely kiegészíti a megelőző intézkedéseket, mint a jó szájhigiénia, fluorid tartalmú fogkrém használata és az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás.

Az egészségügyi szakmai irányelv ajánlásainak alkalmazásával elérhető a fogszuvasodás kialakulásának és intenzitásának a csökkenése. Tudományos vizsgálatok szerint akár 60-80 százalékos fogszuvasodás redukció is elérhető barázdazárással. A barázdazárás költségkímélő és hatékony megelőző eljárás amellyel nagy mértékben csökkenthető a drágább konzerváló fogászati beavatkozások száma. Egy-egy rizikófelszínre alkalmazott barázdazárással 57%-os költségcsökkentés érhető el.

Kapcsolódó írásaink