Belföld

Nőtt a magyar fiatalok gyermekvállalási kedve

A javuló eredmények mögött ott áll a kormány politikája. A dolgozó fiatalok arányát vélhetően tovább növeli jövő januártól a 25 év alattiak szja-mentessége

Nem csökkent a fiatalok házasodási kedve, és nőtt a gyermekvállalási hajlandóságuk, egyre többen dolgoznak közülük, és javultak az elhelyezkedési esélyeik is – derült ki egy tegnap bemutatott kutatásból.

Nőtt a magyar fiatalok gyermekvállalási kedve
Rácz Zsófia: A magyar kormány tíz éve családbarát országot épít
Fotó: MH/Purger Tamás

Sok a fiatalokkal kapcsolatos sztereotípia, ezeken azonban nem alapulhatnak a kormány intézkedései – mondta a Magyar Fiatalok 2020 Gyorsjelentés bemutatóján Rácz Zsófia fiatalokért felelős helyettes államtitkár a városligeti Millennium Kávéházban. Hozzátette: ezért is nagyszerű, hogy négyévente elkészül a kutatás, amiből kiderül, hogyan gondolkodnak a világról a fiatalok, mik a vágyaik, az igényeik.

Nem csökkent a fiatalok házasodási kedve, és nőtt a gyermekvállalási szándékuk, míg 2008-ban átlagosan 1,4 gyermeket vállaltak volna, tavaly már kettőt – közölte a felmérés alapján Székely Levente, a kutatás vezetője. Elmondta:
a munkaerőpiacon is több a fiatal a korábbiaknál, 2004-ben még csak 43, tavaly már 55 százalékuk dolgozott, miközben javult körükben az elhelyezkedési esély is. Ebben vélhetően szerepet játszik, hogy ma már tízből nyolc fiatal beszél idegen nyelven. A válaszadók kétharmadának nincsenek komoly anyagi gondjai, jelentős részük úgy nyilatkozott, hogy beosztással jól kijön a rendelkezésére álló keretből.

Nem jelentősen, de nőtt a politikai érdeklődést tanúsítók aránya, ahogy a demokráciapártiak tábora is, és többen vannak, akik inkább elégedettek a demokrácia állapotával. Erősödik a magyar identitás, a fiatalok büszkék arra, hogy magyarok, szeretik Magyarországot, és életük nagy részét idehaza képzelik el. Sajnálatosan tovább csökkent az egyházakhoz kötődő hívő fiatalok aránya, a 2000-ben mért tíz százalékkal szemben ma már csupán öt százalék. Ugyanakkor jelentősen megemelkedett a „maguk módján” vallásosak aránya, a válaszadók fele nyilatkozott így.

A naponta dohányzók köre jelentősen csökkent, a 2004-ben rögzített 32-ről 17 százalékra.

Az alkoholt fogyasztók aránya majdnem azonos a korábban mértekkel, míg a fiatalok egyharmada úgy nyilatkozott, hogy könnyen hozzájuthatna drogokhoz. A koronavírus-járvánnyal kapcsolatban feltett kérdés kapcsán kiderült, hogy a fiatalok jelentősen több időt töltöttek az online térben, sokukat érte anyagi kár és/vagy veszítették el a munkájukat, de több időt töltöttek családjuk körében.

A hallottak kapcsán Rácz Zsófia megállapította: jó látni, hogy a javuló eredmények mögött ott áll a kormány politikája. A magyar kormány tíz éve családbarát országot épít – jelentette ki. Örömmel nyugtázta, hogy nő a dolgozó fiatalok aránya, és a tendenciát vélhe­tően tovább serkenti, hogy jövő januártól bevezetik a 25 év alatti fiatalok szja-mentességét.
A 2000-ben indult nagymintás kutatás nemzetközi viszonylatban is egyedülálló. A tavalyi adatfelvétel nyolcezer magyarországi és négyezer külhoni, 15–29 éves magyar fiatal részvételével készült, kérdőíves interjú segítségével.

Kapcsolódó írásaink