Belföld

Az identitást nem magunknak találjuk ki, hanem kapjuk, mint az anyanyelvünket

Püspöki állásfoglalás

A kereszténység helyesnek tartja, hogy a gyermekek számára az iskolákban és másutt ismereteket adjanak át a házasságról, a nemiségről, és szóljanak az azonos neműek iránt vonzalmat érzőkről is, azonban egyáltalán nem mindegy, hogy mikor és hogyan – írta Székely János szombathelyi püspök a 777blogon közzétett cikkében.

Az identitást nem magunknak találjuk ki, hanem kapjuk, mint az anyanyelvünket
Székely János szombathelyi püspök
Fotó: MH

Mint fogalmaz, újabban gyakran megjelenik, hogy mindenki válassza meg a maga identitását, mintha megfeledkeznénk arról, hogy az identitást nem magunknak találjuk ki, hanem kapjuk, ahogyan anyanyelvünket, szüleink, családunk történetét vagy azt, hogy a történelemnek melyik korszakába születtünk. Az ember nem a maga teremtője – hangsúlyozta.

A főpásztor szerint nagyon torz lesz az a társadalom, ahol önmagukat megteremteni akaró személyek sokasága él együtt, majd az LMBTQ-mozgalmakra utalva rámutatott: nem egyszerűen toleranciát kérnek, hanem szeretnék áthatni a maguk ideológiájával az egész társadalmat, oktatást, reklámokat, filmeket, kultúrát, munkahelyeket és szabadidőt.

Kérjük az LMBTQ-mozgalmakat, határolódjanak el az ilyesfajta jelenségektől – írta, jelezve: a kereszténység nem kövületeket véd, nem avítt hagyományokat, hanem az élet tiszta forrásait.

Kapcsolódó írásaink