Belföld

Karácsony hiperpasszív gazdasági tudása

A diszkalkulia gyanúja is felvetődik a főpolgármesternél, százhúsz OECD-tagot számolt harmincnyolc helyett

Egy kamu grafikont mellékelve írt a „torz” adórendszer igazságo­sabbá tételéről Karácsony Gergely, azt állítva, csak a „gazdagok” adóját emelné meg, holott korábban szja-emelést említett.

Karácsony hiperpasszív gazdasági tudása
Fotó: Facebook/Karácsony Gergely

Karácsony Gergely azt igyekezett cáfolni tegnapi posztjában, hogy a baloldali előválasztás miniszterelnök-jelöltjeként (MSZP–Párbeszéd–LMP) adóemelésre készülne. „A fizetett trollok megkapták a feladatot a Fidesztől, hogy adóemeléssel riogassanak” – fogalmazott, majd azt állította, csak „az adófizetők pénzén élősködő gazdagoknak” fog nőni az adója, illetve „lesz Tiborcz-adó és Mészáros-adó is, a multiktól is többet várunk, ahogy arról több mint százhúsz OECD-ország megállapodott”.

Csakhogy a főpolgármester ezzel ismét csupán tudatlanságát bizonyította, ugyanis a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezetnek (OECD) mindössze harmincnyolc tagja van (harminchét állam mellett maga az Európai Unió). Egyébként pedig az egész világon összesen 195 ország létezik. Karácsonynak – aki korábban diszlexiával magyarázta azt, hogy nem tudott megtanulni idegen nyelven – ezek szerint a számolással is problémái vannak.

Persze lehet, hogy nem diszkalkulia okozta a hibát, hanem egyszerű felkészületlenség, mivel a valóság az, hogy a minimumadó bevezetését az OECD kezdeményezésére (!) támogatja százharminc ország. A főpolgármester Facebook-oldalán mindenesetre szép csendben átírták az ordas bakit.

Karácsony egy grafikont is mellékelt posztjához, amellyel azt igyekezett alátámasztani, hogy a magyar adórendszer „torz, igaz­ságtalan”, és a magyar kormány terheli meg leginkább adókkal és járulékokkal a minimálbért. Csakhogy a Számok – a baloldali álhírek ellenszere nevű közösségi oldal nemzetközi adatok alapján megállapította, hogy kamu ábráról van szó, mert a valóságban épp hazánkban az egyik legalacsonyabb a munkabéreket terhelő adó, egyes országokban még a személyi jövedelemadó önmagában is magasabb, mint Magyarországon a béreket terhelő összes adó együttesen.

Egyébként a Gyurcsány-kormány idején az „adómentes” minimálbér vásárlóértéke sokkal alacsonyabb volt, mint ma az „adózott” minimálbéré, nem volt családi adókedvezmény az egy- és kétgyerekes családoknak, a háromgyerekeseké pedig nagyon alacsony volt, a mostani adókedvezmény tizede.

A közéleti ügyekben gyakran megnyilvánuló Kötter Tamás író, ügyvéd megállapította: Karácsonynak a gazdasági ismeretei is hiperpasszívak, ráadásul „most se köti magát az igazsághoz vagy korábbi ígéreteihez”, hiszen korábban belengette, hogy emelné a személyi jövedelemadó mértékét is, ezáltal pedig mindenkinek többet kell majd adóznia, aki jövedelmet szerzett. „A gazdagok megszorongatásával nyilvánvalóan csak a kommunista hangulatkeltés húrjait pengeti a főpolgármester, arról ugyanis nem tudunk semmit, kiket ért pontosan „gazdagok” alatt” – írta Kötter Tamás.

Kapcsolódó írásaink