Belföld

Súlyos volt a hat jogsértés a józsefvárosi közétkeztetés-ügyben

A józsefvárosi közétkeztetéssel kapcsolatos perben kiszabott bírság mértéke nem változott, hiszen a Fővárosi Törvényszék kimondta, hogy az összes jogsértést elkövette az önkormányzat. A Közbeszerzési Döntőbizottság a megismételt eljárásban is 50 millió forintos bírságot szabott ki, ezt meg is kell fizetni, mutatott rá sajtóközleményében a Döntőbizottság.

Súlyos volt a hat jogsértés a józsefvárosi közétkeztetés-ügyben
A gyermekétkeztetés sokat tehet a következő generációk egészségéért
Fotó: MH

A Közbeszerzési Döntőbizottság pénteki, július 9-i határozatában kimondta, hogy a korábban kiszabott bírság mértékét fenntartja, hiszen mind a 6 jogsértés olyan súlyos volt, hogy semmiképpen nem indokolt a csökkentés.

Mint ismert, a közétkeztetési szerződést a józsefvárosi önkormányzat felmondta, és rendkívüli sürgősségre hivatkozva szerződést kötött egy másik szolgáltatóval. Mivel a rendkívüli sürgősség nem volt indokolt, a Közbeszerzési Hatóság – mint minden ilyen esetben – jogorvoslati eljárást indított.

A Közbeszerzési Döntőbizottság elé került az ügy, ahol megállapították a jogsértést: kimondták a szerződés semmisségét, és bírságot szabtak ki. Eszerint a közétkeztetési szerződés közérdekű, de semmiképpen nem tekinthető olyan kiemelkedő fontosságúnak, amely egy törvénysértő szerződés fenntartását indokolná. Ugyanakkor az önkormányzat törvényben rögzített közfeladata az ellátás biztosítása. Egy korábbi szerződés felbontása nem előre nem látható, rendkívüli esemény – alaptalan volt erre hivatkoznia a kerületvezetésnek.

Mindezek ellenére az önkormányzat megtámadta ezt a határozatot, ám a Fővárosi Törvényszék nem vitatta a Döntőbizottság által korábban megállapított, a közbeszerzési törvénybe ütköző 6 jogsértést. Új eljárás lefolytatására csak a bírság mértékének és a szerződés semmisségének indokolása tekintetében kötelezte a Döntőbizottságot az ítélet.

A Közbeszerzési Döntőbizottság pénteki határozatában kimondta – összhangban a Törvényszék korábbi döntésével –, hogy a bírság mérséklését nem tartja indokoltnak. Így a korábban már kiszabott 50 milliós bírságot – minden korábbi sajtóhíreszteléssel ellentétben – a Józsefvárosi Önkormányzatnak meg kell fizetnie. A szóban forgó szerződés 2020. november 20-án megszűnt, éppen ezért a határozat nem érinti a jelenlegi közétkeztetés biztosítását.

Kapcsolódó írásaink