Belföld

„Önök megharcoltak az ismeretlennel”

Koronavírus-járvány Elleni Védekezésért Felelős Operatív Törzs vezetőiként az elmúlt 517 nap minden egyes órájában kitüntető megbecsüléssel fordultunk a magyar egészségügyben dolgozók helytállása, kitartása felé - írta közös közleményében Pintér Sándor belügyminiszter, és Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere csütörtökön a Semmelweis-nap, vagyis a magyar egészségügy ünnepnapja alkalmából.

„Önök megharcoltak az ismeretlennel”
A magyar egészségügyi dolgozók kiválóan helyt álltak a járványhelyzetben
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A koronavírus-járványra utalva azt írták: embert próbáló, küzdelmes időszak nehezén vagyunk túl. Önök megharcoltak az ismeretlennel, gyógyítottak egyre bővülő tudásuk felhasználásával, fegyelmezetten alkalmazkodtak a változó járványügyi helyzethez igazodó utasítási rendhez.

Szívós akaratuk segítette a betegek kezelését, a járvány féken tartását. Bebizonyították, hogy a magyar egészségügy cselekvőképes - tették hozzá.

Közleményük végén a miniszterek továbbra is kérték az egészségügyi dolgozókat a fegyelmezett, odaadó, esküjükhöz mindenben hű betegellátásra.

Simicskó: Köszönet az egészségügyben dolgozóknak!

A pandémia, az elmúlt másfél év mindenkit próbára tevő küzdelme minden korábbinál jobban ráirányította a figyelmet azokra, akik a járvány leküzdéséért önzetlenül, sokszor a beteg egészségét sajátjuk elé helyezve küzdöttek a kórházi ágyak mellett, a mintavételi helyeken vagy az oltóközpontokban - írta a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) frakcióvezetője csütörtökön ugyancsak a Semmelweis-nap alkalmából kiadott közleményében.

Simicskó István kifejtette: a kormányzat a korábban sosem látott mértékű infrastrukturális fejlesztések mellett különös figyelmet szentel a szakdolgozóknak, hiszem a munka oroszlánrészét nem önmagukban a kórházi épületek, vagy a berendezések végzik, hanem a szakdolgozók.

Ezért amikor az egészségügy támogatására gondolnak, elsősorban a szakdolgozók helyzetének javítására kell gondolni. Ennek mentén a kormány a védekezésben résztvevőknek 10 napos fizetett szabadságot biztosít, továbbá a jövő évi költségvetésben 2884 milliárd forintot fordít az egészségügyre, ami 1700 milliárddal több, mint 2010 előtt - sorolta.

Simicskó István kiemelte, hogy a Semmelweis-nap törvénybe iktatásával az Országgyűlés az egészségügyi és az egészségügyben dolgozók számára nem csupán egy munkaszüneti napot biztosított, hanem ez a nap jelképe a társadalom hálájának és elismerésének az általuk végzett munkáért.

Kitért arra is: a szervezett egészségügyi rendszer a modern államok és a tudomány közös vívmánya. Orvosok, ápolók, gyógyszerészek, kutatók, az őket segítő adminisztratív munkát végzők és még sok szakterület együttműködése szükséges ahhoz, hogy „betegségünk esetén a megfelelő ellátásban részesüljünk”.

A gyógyulást nem csupán az előírt gyógyszer vagy kezelés segíti elő, hanem az egészségügyi dolgozók gondoskodása, és „a kiszolgáltatott helyzetünkön átsegítő emberséges hozzáállása” - írta a kormánypárti frakcióvezető, egyúttal köszönetét fejezve ki az egészségügyben dolgozóknak.

Kapcsolódó írásaink