Belföld

Demokráciadeficit és a főváros szívében is szeméthegyek

Egyre több jel utal arra, hogy Karácsony Gergely lényegében már nem foglalkozik Budapest ügyeivel

Erre a Fővárosi Közgyűlés elmaradt ülése kapcsán a Fidesz, a Szabad Városok közleményére reagálva pedig Schiffer András mutatott rá tegnap. Képeinken jól látható, hogy a főpolgármester a Városháza környékén sem „sepreget”.

Demokráciadeficit és a főváros szívében is szeméthegyek
„Szabad város” és „nyílt társadalom” és a szavak mögötti valóság. A budapesti Városháza turisták által is sűrűn látogatott, forgalmas környékén uralkodó állapotok pontosan mutatják a baloldali vezetés igénytelenségét és alkalmatlanságát
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Karácsony Gergely demokráciafelfogását kritizálta a fővárosi Fidesz közösségi oldalán, miután a főpolgármester nem hívta össze tegnapra a Fővárosi Közgyűlés esedékes ülését. Szeptember óta ez lett volna az első alkalom, amikor megtárgyalhatták volna a Budapestet érintő ügyeket.

„Sok mindenről kérdeztük volna, például a használt frankfurti villamosok utólagos klimatizálásának garanciájáról, a napi szintű budapesti közlekedési káoszról, a Blaha Lujza tér csökkentett tartalmú felújításának drágulásáról, a városi zöldfelületek állapotáról (méh- és juhlegelők), a kampányában megígért metrószerelvények klimatizálásáról vagy éppen annak elmaradásáról” – sorolta a kormánypárt fővárosi szervezete.

Hozzáfűzték: ehelyett Karácsony Gergely az erre lehetőséget adó utolsó nap délutánján egy személyben döntött a közgyűlés nevében, más ügyek mellett a Frankfurtból megrendelt harmincéves, leselejtezett villamosok beszerzéséről is hétmilliárd forint értékben, amelyek ráadásul még csak nem is klimatizáltak. „Hiába hiszi azt a főpolgármester, valójában ezzel nem a kormánnyal szúrt ki.

„Szabad város” és „nyílt társadalom” és a szavak mögötti valóság
Fotó: MH/Purger Tamás

Ő a demokráciát kerülte meg, és a budapestieket árulta el, akiknek kampányában még részvételiséget és átláthatóságot ígért. De a főpolgármester számára, úgy látszik, nem prioritás a főváros, és ezt a saját bőrén érezheti minden budapesti” – fogalmazott a budapesti Fidesz.

Schiffer András, a Lehet Más a Politika alapítója is élesen kritizálta a főpolgármester demokráciaértelmezését legutóbbi Facebook-posztjában, ahol arra emlékeztet, hogy a „Szabad Városok” – Prága, Varsó, Budapest, Zágráb – főpolgármesterei azt írják: „Nem ragaszkodunk a szuverenitás és az önazonosság idejétmúlt fogalmaihoz, ellenben hiszünk a nyílt társadalomban, amely szabadság, az emberi méltóság, a demokrácia, a fenntarthatóság, az egyenlőség, a jogállamiság, a társadalmi igazságosság, a tolerancia és a kulturális sokszínűség által fémjelzett közös értékeken alapul.”

„Szabad város” és „nyílt társadalom” és a szavak mögötti valóság
Fotó: MH/Purger Tamás

Schiffer rámutatott: „Szuverenitás és önazonosság nélkül nem értelmezhető a szabadság és az emberi méltóság, szuverenitás és önazonosság nélkül nincsen fenntarthatóság és kulturális sokféleség, szuverenitás és önazonosság nélkül lehet, hogy lesz nyitott társadalom, de egész biztosan lesz növekvő globális kizsákmányolás, ahol a demokrácia és a jogállam díszletei mögött a nagyvállalatok irányítanak. Szuverenitás és önazonosság nélkül a gazdag egy százalék bármit megtehet az emberiség 99 százalékával, amit éppen a profitérdeke diktál” – magyarázta az LMP alapítója.

Amint arról már beszámoltunk, botrányos állapotok uralkodnak a főváros szívében, és a helyzet azóta sem javult. A Deák tér környékén készült képriportunk megmutatja, miként fest az a város, amit magára hagy a vezetője, aki miniszterelnöki ambícióit külföldön építgetve nem ér rá Budapest gondjaival foglalkozni. A javában kampányoló Karácsony Gergelynek legkevésbé sem szívügye Budapest, a főpolgármesteri tisztséget csak ugródeszkának tekinti.

Kapcsolódó írásaink