Belföld

A káoszkoalíció tragikomikus harca Pécsett

A helyi DK megfúrta saját alpolgármesterét, de a Párbeszéd is saját képviselője ellen dolgozik

Nyílt háborúskodássá vált a küzdelem a baloldali koalíció országgyűlési képviselője, Mellár Tamás és az ellenzék másik prominense, a pécsi polgármester, Péterffy Attila között, bár tömören úgy fogalmazhatnánk, hogy mindenki mindenkivel harcban áll.

A káoszkoalíció tragikomikus harca Pécsett
Mellár Tamás és Péterffy Attila küzdelme teljes felfordulást okozott
Fotó: Facebook

Naponta újabb hírek látnak napvilágot a pécsi ellenzéki belháború állásáról, ahol már nehéz követni, hogy ki kivel van, ugyanis a képviselők, a pártok helyi szervezetei egyáltalán nem követik az országos vezetők döntéseit. Az MSZP társelnöke, Kunhalmi Ágnes nemrég leutazott a baranyai megyeszékhelyre, hogy támogatásáról biztosítsa a jelenleg a Párbeszéd frakciójában tevékenykedő országgyűlési képviselőt, Mellár Tamást.

Csakhogy a helyi szocialisták, sőt Mellár párttársa is Péterffy Attila polgármester mögött áll, aki az ellene indított támadások után lényegében kilépett az őt hatalomba segítő – Mellár által összekovácsolt – Mindenki Pécsért Egyesületből, és az MSZP által korábban alapított Pécs Jövőjéért Egyesületbe lépett át az őt továbbra is támogató tizenhárom képviselővel. Jól érzékelteti a viszonyokat, hogy a Mellár által irányított Mindenki Pécsért Egyesület a Rákosi-korszakot idéző eljárásban előbb szankcionálta a polgármestert, és csak ezt követően adott volna lehetőséget Péterffynek az álláspontja kifejtésére.

Mellár oldalán csupán három momentumos képviselő és a DK-s alpolgármester maradt, akit egyébként éppen a DK képviselőinek a kezdeményezésére igyekeztek leváltani. Momentumosa azonban Péterffy Attilának is maradt az innovációs biztosként korábban már lekötelezett Nemes Balázs személyében, akivel kapcsolatban már be is jelentették a helyi szocialisták, hogy – Kunhalmi fellépésével szemben – őt támogatják majd az előválasztáson, ahogy a DK, a Jobbik, sőt a Párbeszéd is, legalábbis a helyi szervezetek részéről. A Momentum viszont a momentumos jelölt helyett a párbeszédes Mellár mellett áll, akit azonban éppen a Párbeszéd nem pártol.

A felfordulás azonban ezzel még nem teljes, mert Pécsnek két országgyűlési körzete van, és a másikban minden éppen ellenkezőleg történik.

A szocialisták elnöksége visszaléptette jelöltjét, Szakács László országgyűlési képviselőt, a párt korábbi elnökhelyettesét, akit a napokban ki is zártak az MSZP-ből. Helyette a körzetben Keresztes László Lóránt, az LMP frakcióvezetője indul majd az MSZP, a Párbeszéd és az LMP támogatásával, míg a szocialistákkal 23 év után szakító Szakács a DK, a Jobbik és a Momentum patronálását élvezi.

Mindezt amolyan hadüzenetként is felfoghatjuk, hiszen az országos folyamatokkal szemben a helyi szocialisták elég erősnek érzik magukat ahhoz, hogy szembeszálljanak Gyurcsány Ferenc hegemóniájával, és Pécsett az országos tendenciával szemben az MSZP akár a DK-val is szembemegy. Ezt pedig a DK-vezér aligha nézi majd tétlenül.

Az összegzésünk csupán a keddi állapotokat mutatja, szerdára már teljes fordulat is beállhat, hiszen nehezen elképzelhető, hogy a Gyurcsány-párt az egyik körzetben lelkesen küzdjön a közös jelöltért, míg a másikban ugyanilyen vehemensen harcoljon a szocialisták támogatottjáért. A legnagyobb ellentmondás a belharcban, hogy miközben látszólag a lapokat a helyi MSZP keveri, a pártnak közvetlenül egyik körzetben sincs jelöltje.

„Mi Pécsen csak káoszkoalíciónak nevezzük a baloldalon zajló komédiát, és csak reméljük, hogy nem a város, illetve az itt élők isszák meg a levét a személyes ambíciók miatt kitört ellenségeskedésnek” –vonta le lapunk megkeresésére a következtetést a Fidesz frakcióvezetője, Csizmadia Péter. „Úgy tűnik, hogy mindenki a saját egyéni érdekeit képviseli, és senki nem azt, amit a pártja országos központjában kigondoltak. Ezért szólítottuk fel a polgármestert a lemondásra, hiszen az az egyesület, amelynek jelöltjeként megbízatást kapott a választóktól, már nem áll mögötte. Válaszként csak egy semmitmondó, magyarázkodó közleményt adott ki Péterffy Attila. A képviselő-testületben ugyan pillanatnyilag még többsége van, de a jól látható ellenségeskedések miatt hosszabb távon bizonytalanná vált a helyzete” – tette hozzá.

Kapcsolódó írásaink