Belföld

Tisztogatási hullám indult az MSZP-ben

A budafoki taggyűlésen, amelyen a pártvezetés is felvonult, a testület még lelkesen fogadta, hogy Molnár Gyula lesz a jelölt az előválasztáson, majd másnap felfüggesztették tagságát

Úgy tűnik, csőbe húzták az MSZP-ben Molnár Gyula exelnököt és Szakács László volt elnökhelyettest, akiket felfüggesztettek a pártban, majd kizárták őket. Egy volt szocialista országgyűlési képviselőnek, Juhászné Lévai Katalinnak DK-s posztok miatt kellett a fegyelmi tanács elé állnia.

Tisztogatási hullám indult az MSZP-ben
Tóth Bertalan pártelnök és a kizárt Molnár Gyula
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Szakács Lászlót, az MSZP korábbi elnökhelyettesét az MSZP Országos Etikai és Fegyelmi Ügyek Tanácsa kizárta a pártból. Az egyik vádpont az volt ellene, hogy az ATV Egyenes beszéd című műsorában úgy nyilatkozott, ő a szocialisták színeiben szeretett volna elindulni a komlói körzetben az előválasztáson, de elfogadja más „demokratikus ellenzéki” párt jelölését is annak érdekében, hogy legyőzze Hoppál Pétert, a Fidesz jelöltjét. Baranyai szocialista forrásaink szerint a kizárás előzménye az volt, hogy Tóth Bertalan jelenlegi pártelnök felhívta, és egy DK-s politikusra hivatkozva azt állította, hogy Szakács a DK jelöltjeként kíván indulni az előválasztáson. „Ki mondta ezt neked, Berci?” – kérdezett vissza Szakács, aki egyúttal cáfolta értesülését. Erre Tóth úgy reagált, egyébként is, már döntött az elnökség Szakács párttagságának felfüggesztéséről.

Molnár Gyulát, az MSZP korábbi elnökét szintén kizárták a pártból, nagyjából hasonló vádak miatt, mint Szakácsot. Ennek kapcsán úgy értesültünk, hogy az MSZP XXII. kerületi alapszervezetének taggyűlésén – amelyen jelen volt a pártelnök mellett Molnár Zsolt pártigazgató, Harangozó Tamás frakcióvezető-helyettes, sőt Lendvai Ildikó korábbi elnök is – a tagság kitörő lelkesedéssel fogadta azt, hogy a párt Molnár Gyulát támogatja az előválasztáson.

Ezek után másnap bejelentették párttagságának felfüggesztését amiatt, hogy Molnár választási győzelme esetén beülne a DK-frakcióba. A Mandiner által bemutatott dokumentum szerint Molnár háta mögött állapodtak meg erről a pártvezetők.

Juhászné Lévai Katalin, az MSZP volt Hajdú-Bihar megyei elnöke és 1994-2010 között a párt ország-gyűlési képviselője szintén hivatalos volt az MSZP Országos Etikai és Fegyelmi Ügyek Tanácsa online meghallgatására, és mint lapunknak elmondta, erre a siófoki buszpályaudvaron került sor.

„Az én bűnöm az volt, hogy a saját közösségi oldalamon megosztottam hat posztot, ami nem tetszett a pártvezetésnek. Például azt, hogy Dobrev Klára jön Debrecenbe kampányolni, valamint a szintén DK-s Varga Zoltán lesz a DK jelöltje az 1-es körzetnek Debrecenben. Eddig azt gondoltam, hogy a DK-sok a barátaink, a szövetségeseink, akikkel együtt akarjuk legyőzni a Fideszt. A fegyelmi bizottság még azt sem engedte meg, hogy a „bűneimről visszakérdezzek, szinte a Tanú című filmben éreztem magam, ahol az ítéletet már előre megírták. Ezt nem vártam meg, harminckét év után kiléptem a pártból” – mondta Juhászné Lévai Katalin.