Belföld

A mutációk miatt lehet szükséges a harmadik dózis

A Pfizer esetében egy éven belül kell beadni az emlékeztető oltást

Újabb kutatási eredmények mutatnak arra, hogy minden bizonnyal szükség lesz egy harmadik, emlékeztető oltásra azoknál, akik a Pfizer és BioNTech cégek által kifejlesztett koronavírus-elleni vakcinát kapták meg.

A mutációk miatt lehet szükséges a harmadik dózis
Fotó: MTI/Mészáros János

A University College London és a Francis Crick Intézet kétszázötven egészséges ember bevonásával végzett el erre vonatkozó vizsgálatot, amely során azt nézték meg, hogyan változik az önkéntesek szervezetében a neutralizáló antitest-termelődés az oltóanyag beadását követő hónapokban. Ezeknek az antitesteknek a feladatuk meggátolni, hogy a vírus bejusson a sejtekbe.

A vizsgálat során öt vírusmutációra fókuszáltak, amelyek között volt a három legveszélyesebbnek tartott: az elsőként Indiában (delta), Dél-Afrikában (béta), illetve Angliában (alfa) azonosított variáns. A The Lancet orvosi folyóiratban közölt eredmények szerint a Pfizerrel beoltottak esetében azok, akik a delta variánssal fertőződnek meg, ötször alacsonyabb volt az említett antitestek szintje, mint akik az eredeti vírustörzstől betegednek meg. A másik két mutáció esetében szintén kevésbé volt robusztus az immunválasz a résztvevőknél.

Megállapították továbbá, hogy azoknak, akik valamelyik kockázati csoportba tartoznak – így az idősek vagy a krónikus betegek – még fontosabb az emlékeztető oltás, mivel esetükben látványosan visszaesett a neutralizáló antitest-termelődés, minél idősebb volt valaki, annál gyorsabban.

A harmadik dózist a kutatók szerint a második oltást követő egy éven belül kell beadni. A szerzők figyelmeztettek ugyanakkor, a neutralizáló antitestek szintje nem kizárólagos indikátora a vakcinák hatékonyságának, elképzelhető, hogy akkor is védett valaki, ha ezek az antitestek alacsonyabb számban termelődnek. Éppen ezért hangsúlyozták, hogy a probléma megértéséhez további vizsgálatok szükségesek.

Már nagyon közel vagyunk a maszkmentes élethez

Anglia példája jól mutatja, hogy nagyon kell figyelni, hiszen hasonló átoltottságnál elindult a napi esetszámok emelkedése a delta mutáns miatt – mondta Szlávik János a TV2 Mokka című műsorában. A Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa kiemelte, sokan javasolják a beltéri maszkhasználat későbbi használatát is az időseknek, a betegeknek és az immunhiányosoknak.

Az oltásoknak köszönhetően, ahol elindult a negyedik hullám, jóval kevesebben kerülnek kórházba és halnak meg – fűzte hozzá, kifejtve: sokan őszre teszik az esetszám-emelkedést, ami azok között jelentkezhet nagyobb számban, akik nincsenek beoltva vagy nem vették fel a második oltást.

A Koronavirus.gov.hu tájékoztatása szerint a hétvégén elhunyt kilenc beteg, és újabb 132 állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést. Eddig 5 468 205 embert oltottak be – öt és fél milliónál eltörlik a beltéri maszkhasználatot –, közülük 4 842 148-an már a második adag dózist is megkapták. Az aktív fertőzöttek száma 39 662, kórházban 157 főt ápolnak, közülük 24-en vannak lélegeztetőgépen.
(KK)

Kapcsolódó írásaink