Belföld

Benkő Tibor: Magyarország elsősorban a déli fenyegetettségnek van kitéve

A nemzet érdeke az elsődleges, azt kell összehangolni a szövetségi érdekrendszerrel, amelyben a hadsereg működik - jelentette ki a honvédelmi miniszter a véderő-, valamint a katonai és légügyi attasék keddi budapesti értekezletén.

Benkő Tibor: Magyarország elsősorban a déli fenyegetettségnek van kitéve
Benkő Tibor honvédelmi miniszter
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Benkő Tibor emlékeztetett, hogy az Észak-atlanti Szerződés Szervezete (NATO) két fenyegetettséget jelölt meg: a keletit és a délit.
A keleti fenyegetettséget Oroszország lehetséges támadása jelenti, amely Magyarország szövetségeseit, Lengyelországot és a balti államokat érintheti - közölte.

Magyarország elsősorban a déli fenyegetettségnek van kitéve: instabil államokból emberek sokasága indul el a balkáni útvonalon Európa felé - mondta a miniszter.

Magyarország azért épít erős hadsereget, mert a keleti és a déli fenyegetettség metszéspontjában helyezkedik el - jelentette ki.

Benkő Tibor hangsúlyozta, hogy jól halad a honvédelmi és haderőfejlesztési program.

Közölte: a katonáknak azt kell megmondaniuk, „milyen képességekre van szüksége” a honvédségnek, más szakemberek pedig majd megvizsgálják, hogy gazdasági szempontból honnan célszerű beszerezni az eszközöket.

A miniszter arra kérte az attasékat, hogy működjenek szorosan együtt a nagykövetekkel, cseréljenek információkat, mert fontos munkatársaik egymásnak.

Minden információnak nagy jelentősége lehet - szögezte le, hozzátéve: a szakemberek láthatják az összefüggéseket.

Amikor egy országban választásokat tartanak, megváltozhat a politika, így a Magyarországhoz fűződő viszony is - mondta Benkő Tibor. A politikus arra kérte az attasékat, hogy elsősorban a nemzeti érdeket szolgálják.

A katonadiplomáciában nem a pártpolitikai érdekek dominálnak, hanem a védelem- és a biztonságpolitika szempontjai - fűzte hozzá.

Példaként említette, hogy amikor megromlott a viszony az ukrán vagy az amerikai kormánnyal, a katonai kapcsolatok megmaradtak, sőt fejlődni is tudtak.

A hadtudományok fontosságára hívta fel a figyelmet a miniszter

A hadtudományok és színvonalas művelésük fontosságára hívta fel a figyelmet egy keddi budapesti szakmai rendezvényen Benkő Tibor: a Magyar Hadtudományi Társaság fennállásának 30. évfordulóját ünneplő rendezvényen a politikus közölte: minél több olyan elhivatott fiatal kutatóra van szükség, aki a tapasztalt idősebbek intelmeit és javaslatait megszívlelve munkálkodik.

Elhivatott, elkötelezett, lojális emberekre van szükség; a legjobbat kell nyújtani ahhoz, hogy Magyarország boldogulhasson - jelentette ki.

A miniszter szerint minden tudományos munka eredménye hasznos, mert azok „továbblendítik” a szakértők tudását, a honvédséget és a társadalmat.

Az utóbbi időszak kihívásaira utalva Benkő Tibor hangsúlyozta, hogy a tudományos kutatómunka jelentős részét nem zavarta meg a koronavírus-járvány, amely egyúttal újabb kutatni valót is adott a szakembereknek.

A kihívásokat, kockázatokat és fenyegetéseket elemezve sok szakember úgy ítéli meg, hogy a következő időszakban számítani kell az ehhez hasonló járványokra - mondta.

Szenes Zoltán, a Magyar Hadtudományi Társaság elnöke felidézte: egy 1983-ban létrejött szakmai klubból, alulról szerveződve alakult meg 1990-ben a ma már húsz szakosztályból álló, mintegy 670 tagot számláló Magyar Hadtudományi Társaság.

Kapcsolódó írásaink