Belföld

Kormányellenesek is támogatják a kormány gazdaságpolitikai intézkedéseit

A teljes népesség 80-90 százaléka, de a kormányelleneseknek is több mint kétharmada támogatja az Orbán Viktor által a Világgazdaság konferenciáján bejelentett intézkedéseket - derül ki a Real-PR 93 legfrissebb közvélemény-kutatásából.

Kormányellenesek is támogatják a kormány gazdaságpolitikai intézkedéseit
Képünk illusztráció
Fotó: MH

Orbán Viktor június 9-én, a Világgazdaság konferenciáján három fontos gazdaságpolitikai intézkedést jelentett be, amelyekkel Magyarország újraindulását kívánja a kormány elősegíteni a járvány után. Noha a mindenkori kormányoknak – ahogy a miniszterelnök is hangsúlyozta – eredményfelelőssége van, a sikerességhez fontos az is, hogy szándékaikat és céljaikat a társadalom támogassa. A most bejelentett elképzelések esetében az össznépi egyetértés biztosított.

A minimálbér látványos, közel húsz százalékos emelésével az összes megkérdezett 90 százaléka egyetért, olvasható az elemzésben. Noha a kérdésben is hangsúlyt kapott, hogy az intézkedést a kormány tervezi, a kormánnyal szemben összességében kritikus polgárok 84 százaléka (a kormánypártiak 93 százaléka) is inkább jó döntésnek nevezte a „kétszázezres minimálbért”. A kormánykritikusoknak csak 12 százaléka gondolta mindezt „rossz döntésnek”, vélhetően a döntéshozó kiléte és nem a döntés tartalma miatt.

Száz megkérdezettből 57 jelezte, hogy „inkább elégedett” – a Real-PR 93 elmúlt évben készült több közvélemény-kutatása alapján ez a legmagasabb mutatószám
Száz megkérdezettből 57 jelezte, hogy „inkább elégedett” – a Real-PR 93 elmúlt évben készült több közvélemény-kutatása alapján ez a legmagasabb mutatószám
Fotó: Real-PR 93

A védekezésben résztvevőknek nyújtandó tíznapos pluszszabadság szintén teljes egyetértésre talált. Az összes megkérdezett 89, de a kormánykritikusok 87 százaléka is azonosult vele.

A legnagyobb vitát a családi adóvisszatérítés egyszeri intézkedése váltotta ki. Ötből négyen azonban egyetértenek a költséges, de valódi segítséget jelentő tervezettel. A kormánnyal szimpatizálók esetében ez, a többi kérdéshez hasonlóan, kilencven százalékos támogatottságot ért el. A kormánykritikusok azonban kevésbé lelkesek, csak kétharmaduk sorakozott fel a döntés mögé (68 százalék), negyedük (23 százalék) nem.

Mindez összefügghet azzal is, hogy a kormánykritikusok e jelentős lépés politikai következményeitől tartanak, feltételezhetik, hogy az általuk nem kedvelt kabinet választási esélyeit is növeli.

Kapcsolódó írásaink