Belföld

A közvélemény egységesen támogatja a gyermeket nevelő szülők szja-visszatérítését

Orbán Viktor miniszterelnök a „Magyarország újraindul!” címmel megrendezett gazdasági konferencián bejelentette, hogy amennyiben hazánknak 2021-ben sikerül elérnie az 5,5 százalékos gazdasági növekedést, akkor a gyermeket nevelő szülőknek a kormányzat visszaadja az átlagjövedelem után befizetett személyi jövedelemadót. A Századvég telefonos, a felnőtt magyar lakosságot a fő demográfiai mutatók mentén reprezentáló közvélemény-kutatásában felmérte, hogy a magyarok hogyan vélekednek a kormányzat bejelentett adókönnyítéséről.

A közvélemény egységesen támogatja a gyermeket nevelő szülők szja-visszatérítését
Képünk illusztráció
Fotó: MH

A kormányfői bejelentés számítások szerint 550-580 milliárd forintot jelent. A tervezett lépés célja, hogy a gyermeket nevelő családok a koronavírus-járvány következtében felhasznált tartalékaikat újra feltölthessék, emlékeztet a Századvég, amelynek felmérése alapján kijelenthető, hogy a gyermeket nevelő családokat érintő kedvezmény kapcsán társadalmi konszenzus alakult ki. A megkérdezettek több mint háromnegyede (79 százaléka) egyetért azzal, hogy a gyermeket nevelő szülők, családok kapják vissza a 2021-ben befizetett személyi jövedelemadót, ha Magyarország gazdasági növekedése eléri az 5,5 százalékot. A tervezett intézkedést ellenzők aránya 18 százalékra tehető.

A közvélemény egységesen támogatja a gyermeket nevelő szülők jövedelemadó-visszatérítését
A közvélemény egységesen támogatja a gyermeket nevelő szülők jövedelemadó-visszatérítését
Fotó: Századvég Alapítvány

Pártpreferenciák szerinti bontásban vizsgálva a kérdést nem tapasztalhatunk jelentős eltéréseket, a tervezett döntés politikai hovatartozásra tekintet nélkül magas támogatottságot élvez. A felmérés rámutat, hogy a baloldali összefogás szimpatizánsainak 79 százaléka is a felvetés mellett áll.

Hasonló képet láthatunk, ha a gazdasági aktivitás mentén vesszük szemügyre a tervezett adókedvezménnyel kapcsolatos lakkosági attitűdöket. Valamennyi vizsgált kategóriában (aktív dolgozók, nyugdíjasok, tanulók, háztartásbeliek, munkanélküliek, GYES-en, GYED-en lévők) a válaszadók több mint 75 százaléka szimpatizál a kormányzat gyermeket nevelőket segítő szja-visszatérítési kezdeményezésével.