Belföld

Átadták a gazdagréti tanuszodát

Átadták a nettó egymilliárd forintos költségvetési forrásból kialakított, 1300 négyzetméteres, 80 fő befogadására alkalmas, két tanmedencés gazdagréti tanuszodát. A létesítményt a Miniszterelnökséget vezető miniszter avatta fel hétfőn.

Átadták a gazdagréti tanuszodát
Átadták a gazdagréti tanuszodát
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Gulyás Gergely köszöntőjében kiemelte: ahhoz, hogy a magyar úszósport nemzetközi sikereinek lehetősége hosszú távon biztosított legyen, szükséges, hogy mindenki sportolhasson, aki akar.

A tárcavezető ezért helyes célkitűzésnek nevezte, hogy járásonként vagy legalábbis járásnyira mindenkitől legyen tanuszoda, és minden gyermeknek legyen lehetősége az iskolai oktatás keretében sportolni. Ezt a célkitűzést bővíti és szakmai tartalommal tölti meg a Magyar Úszó Szövetség programja - fűzte hozzá.

Gulyás Gergely a gazdagréti beruházásról szólva elmondta, hogy a helyiek 30 éves álma vált valóra: két iskola állandó jelleggel és további kerületi iskolák is használhatják majd azt. A tanuszoda olyan közkedvelt hellyé fog válni, ahová „nagyon sokan, nagyon szívesen fognak járni” - jegyezte meg.

Gulyás Gergely a gazdagréti tanuszoda átadásán
Gulyás Gergely a gazdagréti tanuszoda átadásán
Fotó: MH/Papajcsik Péter

A fővárosban tapasztalható közlekedési dugókra és a Lánchíd felújítására utalva a tárcavezető ironikusan úgy fogalmazott: „jobb, hogy ha lassan úszni is megtanulunk”. „Mindenkit biztatok arra, hogy ne mondjon le a közlekedésnek erről a formájáról sem. Lehet, hogy egyszer még szükség lesz rá” - tette hozzá.

Juhász Roland állami vagyongazdálkodásért felelős államtitkár azt hangsúlyozta, hogy a kormány minden, a fiatalok testi és lelki fejlődését szolgáló kezdeményezést támogat. Úgy folytatta, hogy az 1300 négyzetméteres gazdagréti tanuszoda teljes egészében költségvetési forrásból valósult meg, üzemeltetését szintén az állam állja.

Szavai szerint a kormány elkötelezett amellett, hogy a köznevelésnek megfelelő infrastrukturális hátteret biztosítson. „Ehhez az egész országban tantermeket, tornatermeket, tanuszodákat és komplett iskolákat létesítünk” - mondta, jelezve: országszerte eddig 22 tanuszoda készült el, jelenleg 20 létesítmény építése van folyamatban és további 40 áll tervezés alatt.

Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője, Újbuda országgyűlési képviselője a megvalósult beruházást méltatva a többi között arról beszélt, hogy a kerület 435 négyzetméter vízfelülettel gazdagodott. Kitért arra: a kormány számára kiemelten fontos, hogy minden magyar gyermek megtanuljon úszni. Megjegyezte, évente 150-200 ember fullad vízbe Magyarországon.

Simicskó István a gazdagréti tanuszoda átadásán
Simicskó István a gazdagréti tanuszoda átadásán
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Közlése szerint a keddtől már sportolni vágyókat fogadó intézmény oktatási feladataiban Darnyi Tamás olimpiai bajnok úszóiskolája is szerepet kap.

Wladár Sándor, a Magyar Úszó Szövetség elnöke a közelmúlt uszodaberuházásait méltatva azt hangsúlyozta, hogy az egészség szempontjából „az úszás az első sport, amit választani kell”. Egyúttal jelezte, hogy az úszóprogram bástyáinak tekintik az új tanuszodákat.

Az eseményen elhangzott, hogy a kisebbik tanmedence 10x6, a nagyobbik pedig 25x15 méteres, utóbbi mélysége csaknem két méter.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom