Belföld

Semjén: Ami megtart, az a hűség a kereszténységhez és a hazához

Ami megtartott, megtart és meg fog tartani minket, az a hűség a keresztény civilizációhoz és a szuverén magyar hazához - mondta Semjén Zsolt vasárnap a Győr királyi várossá nyilvánításának 750. évfordulója alkalmából emelt Győr-kereszt avatása előtt.

Semjén: Ami megtart, az a hűség a kereszténységhez és a hazához
Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes beszédet mond a Győr királyi várossá nyilvánításának 750. évfordulója alkalmából emelt Győr-kereszt felavatásán
Fotó: MTI/Krizsán Csaba

A miniszterelnök-helyettes hozzátette, az ausztriai településeken felállított Győr-keresztek Európa háláját fejezték ki a városnak azért, mert megállította az oszmán birodalom és így az iszlám hódítását.

„A Győr-kereszt nem csupán turisztikai látványosság, hanem mementó. Jelképezi mindazt, ami Győr városának küzdelmekkel teli és dicsőséges történelmét jellemzi: hazaszeretet, hűség, helytállás és hősiesség” - fogalmazott Semjén Zsolt.

Dézsi Csaba András (Fidesz-KDNP) polgármester emlékeztetett arra, hogy 1589-ben Győr töröktől való visszafoglalásának örömére Alsó-Ausztria első helytartója Rudolf császár nevében elrendelte, hogy Alsó- és Felső-Ausztriában a kidőlt vagy elhanyagolt kereszteket újítsák fel és azokon emlékezzenek meg a város visszavételéről.

„Ausztriában számos helyen ma is fellelhetők a Győr-keresztek, melyek azt hirdetik, hogy Győr a kereszténység védőbástyája. Legyünk büszkék arra, hogy győriek vagyunk” - tette hozzá a polgármester.

Kara Ákos (Fidesz) országgyűlési képviselő köszöntőjében kiemelte, az emlékoszlopra tekintve Győr helytállásának, újjászületésének szimbólumát is láthatjuk. „Az elnyomás jelképét cseréltük fel a felszabadulás jelképére, a jövő jelképére, melyben benne van Győr történelme, összeköti a régi és a mostani győrieket” - fogalmazott.

Simon Róbert Balázs (Fidesz) országgyűlési képviselő felhívta az emlékezők figyelmét, hogy adjunk kellő tiszteletet elődeinknek, Győr és Európa megvédéséért. Rámutatott, a város és a nemzet jövőjének záloga, ha meg tudjuk őrizni Európa keresztény alapokon nyugvó, hagyományos értékrendjét.

A városháza előtt álló emlékoszlopot Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Dézsi Csaba András polgármester leplezte le, majd megszentelte Hortobágyi T. Cirill, a Pannonhalmi Területi Főapátság elöljárója, Szemerei János, a Dunántúli Evangélikus Egyházkerület püspöke, Veres András győri megyés püspök és Wagner Tamás, a Győri Református Egyházközség lelkésze.

Kapcsolódó írásaink