Belföld

Harmincéves villamosokat vehet a főváros

Elfogadta Karácsony Gergely főpolgármester Tüttő Kata főpolgármester-helyettes előterjesztését, amelyben használt német villamosok beszerzését javasolta a fővárosnak – értesült a Világgazdaság.

Harmincéves villamosokat vehet a főváros
A Siemens-Düwag alacsony padlós villamosok 1993-as, illetve 1997-es gyártmányúak
Fotó: Világgazdaság

A tervek szerint három ütemben összesen 35 darab, Frankfurtban eladósorba került kötöttpályás jármű érkezik a budapesti tömegközlekedésbe mintegy 7,7 milliárd forintért.

A BKV bízik benne, hogy a Frankfurti Közlekedési Vállalat (VGF) hajlandó lesz tárgyalni a honosítási és szállítási költségekkel együtt 220 milliós darabár mérsékléséről.

A Siemens-Düwag alacsony padlós villamosok 1993-as, illetve 1997-es gyártmányúak, tehát a főváros 25-30 éves szerelvényeket vesz, amelyek ráadásul nem klimatizáltak – igaz, ennek utólagos beszerelése műszakilag lehetséges.

A korszerűbb villamosokból nem kér a főváros

A városvezetés járműbeszerzési döntése azért is különös, mert éppen a hetekben derült ki, hogy az új, korszerű, klimatizált CAF-villamosok május 18-án lejárt opciójából egyetlen darabot sem hívott le a BKK forráshiányra hivatkozva – jegyzi meg a gazdasági portál.

Kapcsolódó írásaink

Közlekedési káoszt teremt Karácsony

ĀHa a főpolgármester idejében kihirdeti a Lánchíd felújításának pályázatát, a műemléket már átadhatták volna, nem kellene erre még másfél évet várni – mondta Láng Zsolt