Belföld

Fenntartható lakhatást biztosít a családoknak két szeretetszolgálat

Nemzeti Eszközkezelő Program

Jövő januárban kezdi meg működését az MR Közösségi Lakásalap Nonprofit Kft., amely lakásgazdálkodást folytat majd és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, valamint a Magyar Református Szeretetszolgálat működtet majd.

A lakásalap célja, hogy továbbra is fenntartható lakhatást, kiszámítható feltételeket biztosítson a Nemzeti Eszközkezelő Programban részt vevő, ingatlanokban maradó családoknak. A programban részt vevő családok többsége – részben a programnak és a két szeretetszolgálat hathatós munkájának eredményeként – élni tudott az állam által felkínált kedvezményes visszavásárlás lehetőségével.

Közel 29 ezer család nyilatkozott úgy, hogy vissza kívánja vásárolni ingatlanát. Többnyire a sérülékenyebb ügyfelek maradtak továbbra is bérlőként a lakásokban. A két szeretetszolgálat velük folytatja hét éve megkezdett segítő tevékenységét a létrehozott MR Közösségi Lakásalap Nonprofit Kft.-ben.

A két nagy karitatív szervezet több mint tíz éve nyújt személyre szóló segítséget az eladósodással küzdő családoknak, a mentorálás révén az eszközkezelő bérlői körében több mint háromezer nehéz helyzetbe került család esetében sikerült az életkörülményeiken javítani.

A parlament által elfogadott törvény értelmében a két karitatív szervezet által működtetett társaság ingyenesen mintegy 4620 darab ingatlan tulajdonjogát veszi át, azok felújítására, illetve az állagmegőrzési munkák elvégzésére 2022-ben és 2023-ban összesen hatmilliárd forintot kap, továbbá állandó jelleggel legalább évi 1,1 milliárd forint összegű támogatásban részesül.

Kapcsolódó írásaink