Belföld

Álságos zöldprogram, tolmáccsal

A valóságot is tolmáccsal ferdíti Karácsony Gergely – derül ki abból a Medyascope.tv-nek adott interjúból, amely korábban a főpolgármester nyelvvizsgabotránya kapcsán került reflektorfénybe.

Álságos zöldprogram, tolmáccsal
Karácsony Gergely a soha meg nem valósult zöldberuházásairól dicsekedett egy interjúban
Fotó: MH/Papajcsik Péter

A török portálnak többek között arról dicsekedett, hogy zöldprogrammal nyert választást, számos zöldberuházást hajtott végre, például parkokat újított meg. Azonban – mint arra a Magyar Nemzet is felhívta a figyelmet – semmilyen park nem újult meg, a zöldprojektek száma pedig konvergál a nullához.

Hogy a baloldali kormányfőjelöltségre hajtó, teszetosza városvezető mekkorát linkelt az interjúban, jól mutatja a Városháza park esete, amiről a kampányban azt állította: közparkká alakítja át az önkormányzat parkolóját, azonban a mai napig nem történt egy kapavágás sem. Zöldberuházásnak szintén nem nevezhető a Clark Ádám téri virágágyás leaszfaltozása. Karácsony a budapesti közlekedési fejlesztésekről ugyancsak pozitívan értekezett, mint mondta: felmérik az emberek igényeit.

A valóság persze itt sem volt szempont, Gyurcsány Ferenc emberének mondataiból kimaradt a dugók, valamint a társadalmi igényeket nem igazán szolgáló kerékpársávok megemlítése. Mindemellett Karácsony igyekezett olyan képet festeni a budapesti baloldalról, hogy az egységes, ha vannak is viták, azok csak szakmai alapokon történnek. Csakhogy kimaradt, hogy a Városházán állandóak a konfliktusok. Soproni Tamás VI. kerületi momentumos polgármester folyamatos harcot vív a szocialistákkal. Hadházy Ákos Momentum-közeli képviselőjelölt szintén nem kíméli szövetségesét, az MSZP-s Tóth Csabát.

Ami pedig a szakmai szempontokat illeti: épp Karácsony Gergely volt az, aki feltöltötte a budapesti menedzsmentet a bukott kormányfő embereivel. Főtanácsadója például az a Gál J. Zoltán, aki Gyurcsány államtitkára volt a Miniszterelnöki Hivatalban. Ugyancsak főtanácsadó az a Böcskei Balázs, aki a DK közeli IDEA Intézet kutatási igazgatójaként politikailag motivált méréseket készít a szivárványkoalíció számára.

Kapcsolódó írásaink