Belföld

A baloldal saját bűnét is máson kéri számon

Az elmúlt évtizedben Kőbánya tisztább, biztonságosabb és sikeresebb lett – mondta lapunknak Pap Sándor

A Kőbányai Önkormányzatban eddig jól működő konszenzust rúghatja fel a DK-s Arató Gergely visszatérése a kerületbe Pap Sándor, a körzet kormánypárti országgyűlési egyéni választókerületi elnöke szerint.

A baloldal saját bűnét is máson kéri számon
„A közös munka eredményét mindenki élvezi, ám ezeket veszélyezteti a DK felbukkanása”
Fotó: MH/Katona László

Kőbánya önkormányzati képviselője, Pap Sándor aggasztó jeleket tapasztal a kerületben a DK erőszakos fellépése láttán. „Sajnálom, hogy a baloldal képviselőjelöltje nem tud a kőbányaiakkal együtt örülni a kerület fejlődésének, nyilván azért sem, mert ettől neki nehezebb a helyzete, nehezebb elhitetni, hogy a kormánypárt nem végzi a dolgát.

Ám az elfogadhatatlan, hogy ezért lesújtó véleményt írt egy propagandakiadványban a kőbányai és kispesti orvosokról, mentőkről és ápolókról, rendőrökről, tűzoltókról és közterület-felügyelőkről, a városvezetőkről és végeredményben az itt élőkről” – fogalmazott a fideszes képviselő, kiemelve, hogy Arató Gergely állításai kétezer-tíz előtt talán még igazak is voltak, akkor, amikor ő volt Kőbánya parlamenti képviselője, és a baloldal vezette a X. kerületet, most azonban a tények cáfolják állításait.

„A baloldali többség alatt a kerület fölélte elképesztő tartalékait: több mint negyvenmilliárd forint értékű vagyon tűnt el néhány ciklus alatt, többnyire nyomtalanul, eredmények nélkül. A vagyon elherdálása mellé természetesen sikerült milliárdos hiteleket felhalmozni – érzékeltette a korábbi viszonyokat Pap Sándor, s hozzátette: – Már a képviselő-testület ifjú tagjaként a saját fülemmel hallhattam, amint az egyik baloldali vezető így érvel a sokadik hitelfelvétel mellett: „Semmi ok a pánikra, rengeteg eladható ingatlanja van még a kerületnek, ott vannak például az iskolák”.

A képviselő megemlítette továbbá, hogy a Demszky Gábor-féle baloldali fővárosi önkormányzat is mostohán bánt Kőbányával, amely négy éjjeli melegedőt alakított ki hajléktalanoknak – annak minden következményével együtt –, míg a főváros többi 22 kerületében összesen három létesült.

A Kőbányán 2010 után alpolgármesterként is tevékenykedő politikus éppen arra büszke, hogy az Arató Gergely távozása és a visszatérése közötti időszakban a különböző pártok együtt tudtak működni a kerület fejlődése érdekében. Az új vezetés új filozófiája az lett: rend, tisztaság, fejlődés, szolgálat. „Ezért tud a jelenlegi helyzetben is jól működni az önkormányzat, mert a kormánypárti polgármester, D. Kovács Róbert a rendkívüli jogrend idején is az egyeztetésekre törekedett, annak ellenére, hogy ellenzéki többség van a képviselő-testületben, egyetértésben fogadták el az idei költségvetést” – folytatta Pap Sándor, hangsúlyozva, hogy ezt a konszenzust veszélyezteti Arató Gergely akciója.

A közös munka eredménye a politikus szerint jól látható: megújult négy orvosi rendelő, folyamatban vagy előkészítés alatt van még kettő – ezek már kormányzati támogatással valósulnak meg. Emellett óvodák, iskolák és bölcsődék újultak meg, több száz kilométer járda és új út épült.

Megújult Kőbánya városközpontja az új villamossínekkel, a városvezetés rendbe tette a parkokat, modern játszó-, sport- és közösségi terek épültek, valamint elindult a régi, leromlott ipartelepek rehabilitálása is. Emellett egymilliárd forintnál is többet fordítottak vissza nem térítendő támogatásokra a kerület társasházainak fejlesztése és biztonságosabbá tétele érdekében.

Pap Sándor emlékeztetett, a X. kerület fejlesztéséből kivette a részét a kormány is: megoldotta a kerületi szakrendelő évtizedes problémáját, és vadonatújat épített, ráadásul be is rendezi azt. Kőbányára költöztette az Opera Műhelyházat, és itt kap helyet a Közlekedési Múzeum is, így a kerület immár nagy presztízsű, országos intézményeknek adhat otthont – sorolta az eredményeket, hangsúlyozva: míg 2010-ben kevesebb mint ötszázmillió forintot költött a kerület fejlesztésre, 2020-ban ennek a csaknem hússzorosát.

„A közös munka eredményét mindenki élvezi: évente háromszázmillió forint jut a kerületi rászorulók segélyezésére, támogatjuk az iskolakezdést, ösztöndíjjal jutalmazzuk a javuló tanulmányi eredményeket – folytatta a politikus. A fiatalok ingyen kapnak meg több oltást, amiért tízezreket kellene fizetniük.

Az idősek pihenhetnek az önkormányzat balatoni üdülőiben, a gyógyszer- és orvosisegédeszköz-vásárlásaik­ra önkormányzati támogatást kapnak. A kőbányai újszülötteknek babacsomag is jut. Ezt építettük egy évtized munkájával: a tisztább, biztonságosabb és fejlődő Kőbányát, mindenki Kőbányáját. Ezt veszi semmibe Arató Gergely megosztásra épülő, negatív kampánya” – jelentette ki Pap Sándor.

Kapcsolódó írásaink