Belföld

Újraindítás: két hónapos előnyben van Magyarország

Magyarország nem csinált politikai kérdést a vakcinabeszerzésből, minden rendelkezésre álló forrásból rendelt oltóanyagokat. Ennek köszönhetően míg az Európai Unió átoltottsági átlaga csak most haladta meg a 40 százalékot, Magyarországon már a 60 százalékhoz közelít ez a mutató - írja legfrissebb elemzésében a XXI. Század Intézet.

Újraindítás: két hónapos előnyben van Magyarország
Megteltek élettel a vendéglátóhelyek teraszai
Fotó: MH/Katona László

A sikeres oltási program hatására a magyar gazdaság már májusban újraindulhatott, a magyar embereknek pedig szabad nyaruk lehet, mutat rá az elemzés, hozzátéve: ezzel szemben több országban még mindig komoly korlátozások vannak érvényben, hiszen maszkot kell viselni a köztereken, kijárási tilalom van érvényben, vagy például míg nálunk teltházas lehet a foci EB, addig máshol csupán korlátozott létszámmal lehet majd megtekinteni a mérkőzéseket.

Mindennek a gazdaságra is rendkívül pozitív hatása van, várhatóan 5-6 százalék körül lesz az idei növekedés és már ebben az évben visszatér a gazdaság a járvány előtti teljesítményéhez, emeli ki az elemzés.

A XXI. Század Intézet rámutat: komoly különbség a 2008-as balliberális válságkezeléssel szemben, hogy most nem megszorítások, hanem többletforrások érik a lakosságot, ami ugyancsak hozzájárul a válság gyors leküzdéséhez.

A teljes elemzés a XXI. Század Intézet honlapján is elérhető:

Kapcsolódó írásaink