Belföld

Karácsony adjunktusi kinevezésével is gondok vannak

Nem elég, hogy a tanársegédi kinevezése feltételeit nem teljesítette Karácsony Gergely, végképp érthetetlen, hogyan kerülhetett néhány évvel később adjunktusi pozícióba is a baloldali politikus a Budapesti Corvinus Egyetemen. 

Karácsony adjunktusi kinevezésével is gondok vannak
Karácsony Gergely főpolgármester
Fotó: MH/Papajcsik Péter

A Magyar Nemzet birtokába jutott intézményi szabályzat szerint ugyanis utóbbi munkakörhöz már egy második idegen nyelv szaknyelvi és előadói szintű ismerete is kellett volna.

Egyre több a kérdőjel Karácsony Gergely múltjában: miután a Magyar Nemzet a szombati számában megírta, hogy a főpolgármester nem lehetett volna tanársegéd 2004 és 2008 között a Budapesti Corvinus Egyetemen (BCE), mivel nem felelt meg az intézmény szabályzatában leírt feltételeknek, úgy tűnik, az adjunktusi kinevezésével is gondok vannak.

Karácsony Gergely 2000-ben az Eötvös Loránd Tudományegyetemen (ELTE) tett lektorátusi nyelvvizsgát, ami az akkori szabályok szerint elegendő volt a diplomaszerzéshez, jó néhány éve viszont már egyetlen intézmény sem fogadhatja el ezt középfokú állami nyelvvizsga-bizonyítvány helyett.
Az Oktatási Hivatal Nyelvvizsgáztatási Akkreditációs Osztályának honlapján egyértelmű az indoklás: az egyetemi lektorátusi vizsgák soha nem voltak állami vagy államilag elismert nyelvvizsgák.

Ez pedig nagy bökkenő Karácsony Gergely számára, hiszen a Corvinuson vállalt tanársegédi állásához a Magyar Nemzet birtokában lévő szabályzat szerint „legalább egy nyelv C típusú nyelvvizsgával vagy azzal egyenértékű állami oklevéllel bizonyított ismerete" is szükséges lett volna. Ilyen papírja pedig nincsen, és nem is volt.

Egyelőre sem a BCE, sem az Oktatási Hivatal válasza nem érkezett meg a laphoz azzal kapcsolatban, hogyan nevezhették ki mégis tanársegéddé Budapest jelenlegi első emberét a feltételek teljesítése nélkül. De addig is, amíg fény derül a titokra, máris itt az új talány: hogyan lehetett Karácsony 2008 és 2012 között még adjunktus is a Corvinus Politikatudományi Tanszékén?

Ehhez a munkakörhöz ugyanis az akkor hatályos szabályok szerint a tanársegédi kinevezés feltételeinek teljesítésén túl (ami ugyebár eleve problémás volt) többek között egy második idegen nyelv szaknyelvi és előadói szintű ismerete is kellett volna. Nem is beszélve a doktori (Phd-) fokozatról vagy a doktori programban való részvételről, igaz, ez utóbbi kritériumtól bizonyos esetekben a szabályzat szerint eltekinthetett a kinevező.

A Magyar Nemzet próbálta az ELTE-től megtudni, miféle nyelvtudásról is adott számot a főpolgármester a diplomaszerzésekor, szerették volna megnézni a híres lektorátusi nyelvvizsgáját, vagy bármilyen írásos nyomát látni annak, hogy Karácsony tényleg rendelkezik középfokú angol nyelvtudással. Erre azonban nem nyílt lehetőség, adatigénylésükre ugyanis az ELTE azt válaszolta, hogy a hallgatók és volt hallgatók személyes adatai nem tekinthetők közérdekből nyilvános adatoknak, továbbá, a főpolgármesteri tisztség betöltése sem alapozza meg az idegennyelv-tudásra vonatkozó adatok közfeladat-ellátásával összefüggő egyéb személyes adat jellegét.

Kapcsolódó írásaink