Belföld

Tagadta a molesztálást és az erőszakot Donáth László

Nem ismerte el a vádbéli cselekmények elkövetését Donáth László lelkész, volt országgyűlési képviselő a Budapesti II. és III. Kerületi Bíróságon – számolt be a tárgyalásról pénteken az Index.

Tagadta a molesztálást és az erőszakot Donáth László
Donáth László
Fotó: MH

Annak a büntetőpernek az előkészítő tárgyalását tartották, amely aljas indokból elkövetett könnyű testi sértés bűntette és folytatólagosan elkövetett szeméremsértés vétségének vádjával indult a lelkész ellen.

Donáth László ragaszkodott a tárgyaláshoz való jogához, nem fogadta el azt a 2021. február 19-én tárgyalás mellőzésével hozott büntetővégzést, amely megállapította a vádlott felelősségét a testi sértés bűntettében, valamint folytatólagos elkövetett szeméremsértés vétségében.

A végzés egy év hat hónap szabadságvesztést szabott ki rá úgy, hogy a büntetés végrehajtását két év hat hónapra felfüggesztette. Donáth a tárgyalás megtartása iránti kérelmet nyújtott be, amit a bíróság elfogadott.

A vádirat szerint a vádlott vezetői pozíciójával és hatalmi helyzetével visszaélve 2017 májusától kezdődően a sértettet – aki takarítónőként dolgozott az egyházi fenntartású csillaghegyi intézményben – munkavégzés közben, félreeső helyeken, több alkalommal, akarata ellenére testszerte megérintette, valamint szexuális tartalmú ajánlatokat tett neki.

A vádirat szerint a sértett minden alkalommal visszautasította a vádlott közeledését, de a történteket – az utolsó esetet kivéve – nem jelezte munkahelyi felettesének. Egy másik alkalommal a vádlott két kézzel megfogta a takarítónő nyakát, amit kis erővel rövid ideig meg is szorított a vádirat szerint.

A sértett jogi képviselője nyilatkozatot tett arra vonatkozóan, hogy a sértett nem kíván a büntetőperben polgári jogi igényt előterjeszteni, vagyis nem kér sérelemdíjat. Donáth Lászlót két ügyvéd is védi a perben, egyikük Bárándy Péter volt MSZP-s igazságügyi miniszter.

Kapcsolódó írásaink