Belföld

Egészség kontra gyülekezési jog

Bár egységes európai gyakorlat nincs, a járvány kitörésekor minden tagállam betiltotta a tömegrendezvényeket

Szél Bernadett az azóta már feloldott gyülekezési tilalmat kifogásolta az ombudsmannál, aki rámutatott a képviselő több jogi tévedésére.

Egészség kontra gyülekezési jog
Bukta Szél Bernadettnek. A rendőrség nem mérlegelhet veszélyhelyzetben
Fotó: Facebook

Nem sérült-e aránytalan mértékben a békés gyülekezéshez való jog a veszélyhelyzetben? – ezt firtatta az ombudsmanhoz intézett írásbeli kérdésében Szél Bernadett (korábban LMP-s, jelenleg független) országgyűlési képviselő, aki rendszerint Hadházy Ákossal együtt szervez tiltakozó akciókat.

Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa válaszában rámutatott: veszélyhelyzetben is úgy kell eljárni, hogy az alapvető jogokat ne korlátozzák túlzott mértékben, ugyanakkor egy járvány esetében a gyülekezési jog gyakorlása kiemelt kockázatot, veszélyforrást jelent. Egységes euró­pai gyakorlat nincs, eltérő megoldásokat alkalmaztak az egyes országok, ám a járvány kitörésekor valamennyi tagállam bevezettette a tömegrendezvények tilalmát – idézte fel az ombudsman.

Rámutatott továbbá, hogy az Alaptörvény szerint különleges jogrendben az alapvető jogok gyakorlása felfüggeszthető, illetve korlátozható bizonyos kivételekkel, ám a gyülekezési jog nem tartozik a kivételek közé. Kozma Ákos emlékeztetett arra, hogy a Kúria korábban megállapította: a korlátozó intézkedések meghozatalát az állampolgárok életének és egészségének biztonsága indokolta, ezért nincs szó alkotmányellenességről, a gyülekezési tilalom a járványhelyzetre tekintettel felelősen nem kérdőjelezhető meg.

Az ombudsman felhívta Szél Bernadett figyelmét arra is, hogy a rendőrség nem rendelkezik mérlegelési lehetőséggel veszélyhelyzetben gyülekezési ügyekben, ezért a rendőrség engedélyezési gyakorlatát nincs értelme vizsgálnia. Rámutatott arra is, hogy időközben a gyülekezési tilalmat feloldotta a kormány.

Tájékoztatta a képviselőt arról is, hogy egy, a járvány első hullámában hivatalához érkezett beadványban egy magánszemély azzal érvelt, a járvány nem jelentett kellő egészségügyi indokot a gyülekezés korlátozására a fertőzöttségi és halálozási adatok alapján.

Csakhogy valamely veszély megelőzésére irányuló intézkedések elrendelése nem tekinthető indokolatlannak amiatt, hogy a veszély a hipotetikus legrosszabb forgatókönyvhöz képest kevesebb veszteséggel járt, hiszen éppen ez a megelőző intézkedés célja – mutatott rá a biztos.

Kapcsolódó írásaink