Belföld

DK-s jelölteket istápolnak Jakab Péterék

Behódolt Gyurcsánynak a hatmilliós pártelnök

„Gy. Németh Erzsébethez hasonló, »harcedzett« politikusokra van szükség az Országgyűlésben is” – írta közösségi oldalán Jakab Péter Jobbik-elnök, azt követően, hogy bejelentette, pártja Gyurcsány Ferenc régi bizalmasát, Budapest DK-s főpolgármester-helyettesét támogatja az előválasztáson Budapest 2-es számú egyéni választókerületében.

DK-s jelölteket istápolnak Jakab Péterék
A „harcedzett” Gy. Németh Erzsébet, a bukott miniszterelnök bizalmasa
Fotó: MH/Papajcsik Péter

A Jobbik – Vona Gábor egykori pártelnök által elindított – fordulata elméletileg azt szolgálta volna, hogy egy újonnan létrejövő centrumpártként, magát immár 21. századi jobbközép mozgalomként meghatározva új választói rétegeket tudjon megszólítani.

A döntés hitelességét csorbította, hogy a néppártosodás ellenére is bent ragadtak a pártban a szélsőjobboldali nézeteket valló politikusok, a 2018-as országgyűlési voksolás pedig bebizonyította: az eredmények sem jöttek úgy, ahogy azokat korábban prognosztizálták. Azonban a legutóbbi parlamenti választás óta kiderült az is, hogy a néppártosodás odáig vezetett Sneider Tamás és Jakab Péter regnálása alatt, hogy immár hivatalosan is fel merik vállalni: gyurcsányista jelölteket támogatnak az előválasztáson.

Hiszen nem Gy. Németh az egyetlen, aki mögé beállt a párt a politikai versenyfutásnak álcázott Gyurcsány-show-ban. Korábban Barkóczi Balázs DK-szóvivő (Budapest 12-es számú egyéni választókörzet), Kálmán Olga bukott műsorvezető (Budapest 4-es számú OEVK) támogatását jelentette be Jakab közösségi oldalán – nem kis felháborodást okozva a Jobbik legújabb színe változásával a kommentelők között.

Az egyik hozzászóló gúnyosan meg is jegyezte a Gy. Németh melletti kiállás kapcsán: „Az újbudaiakat megnyugtatnánk: Zsóka már sok választáson indult életében (főpolgármesteri, képviselői Újbudán, polgármesteri Rákosmentén), de eddig csupán budapesti úttörővezérnek választották meg a 80-as években, de akkor kötelező volt rá szavazni.” A Jobbik a gyurcsányista pártkáderek mellett Kunhalmi Ágnes (MSZP) és a momentumos Hajnal Miklós mellett is kiáll Budapesten, jelezve: legújabb gazdájuk, a bukott kormányfő a fővárosban nem osztott nekik lapot.

Kapcsolódó írásaink