Belföld

Legyen zéró tolerancia a pedofil bűncselekményekkel szemben!

A Fidesz frakcióvezető-helyettese  a képviselőcsoport által, a pedofil bűncselekményekkel kapcsolatban kidolgozott törvényjavaslatról számolt be szerdán napirend előtt az Országgyűlés ülésén.

Legyen zéró tolerancia a pedofil bűncselekményekkel szemben!
Selmeczi Gabriella: Legyen zéró tolerancia a pedofil bűncselekményekkel szemben!
Fotó: MTI/Illyés Tibor

Selmeczi Gabriella a gyermekek további védelme érdekében, a Fidesz-frakció által kidolgozott törvényjavaslatot ismertette.

A javalat céljának azt nevezte: a pedofilok ne rejtőzködhessenek, ne reménykedhessenek abban, hogy elbújhatnak, hogy megússzák. Következménye lesz, akár ha csak egy ujjal is a hozzányúlnak gyermekeinkhez - jelentette ki.

Hozzátette: szintén cél, hogy zéró esélye legyen egy pedofilnak arra, hogy még egyszer gyermek közelébe kerülhessen, valamint zéró tolerancia legyen velük szemben, illetve ne évülhessen el a pedofil bűncselekmény.

Közölte: a javaslat ezért nyilvántartást hozna létre a pedofil bűncselekmények elkövetőiről, így a gyermekekkel kapcsolatba kerülő személyek esetében ellenőrizni lehet, hogy korábban ilyen bűncselekmény miatt elítélték-e őket.

Emellett - folytatta - a javaslat a foglalkoztatási tilalmat több munkakörre terjesztené ki, emelné a büntetési tételeket, és szigorítana feltételes szabadságra bocsátás feltételein is.

Völner Pál igazságügyi államtitkár a javaslat támogatását kérte a képviselőktől. Hangsúlyozta: a szexuális bűncselekmények súlyos pszichés és testi következményekkel járhatnak.

Jelezte: a javalat tovább szigorít a foglalkoztatási szabályokon, az elévülési időn és bizonyos esetekben kizárja feltételes szabadságra bocsátást is.

Határozathozatalok: 

Szerkezetátalakítással kaphatnak segítséget a pénzügyi nehézségekkel küzdő cégek

Az Országgyűlés a pénzügyi nehézségekkel küzdő cégeknek létrehozta az úgynevezett szerkezetátalakítási eljárás lehetőségét, amivel az érintett vállalatoknak lehetőségük nyílhat a fizetésképtelenség és a csődhelyzet elkerülésére.

A képviselők 165 igen szavazattal, 7 tartózkodás mellett fogadták el az ide vonatkozó uniós irányelvek átvételéről szóló javaslat elfogadását.

Az igazságügyi miniszter előterjesztése indoklásában kifejtette, az Európai Unió tagállamainak többségében már létezik ilyen megelőző, szerkezetátalakítási eljárás.


Új elektronikus hitelesítést vezettek be a kormányhivatalokban

A parlament bevezette az úgynevezett aláírás-minta alapú hitelesítési rendszert a fővárosi és megyei kormányhivatalokban.

A képviselők 122 igen szavazattal, 12 nem ellenében és 39 tartózkodás mellett hagyták jóvá a Miniszterelnökséget vezető miniszter erről szóló javaslatát.

A változtatással egy olyan új elektronikus hitelesítés mód jön létre a kormányablakokban, amellyel az ügyfelek az elektronikus dokumentumokat egy úgynevezett aláírópad segítségével kézzel, egyszerű módon írhatják alá, az eközben rögzített kézjegy bizonyos biometrikus adatai (írásnyomás, írásdinamika és egyéb paraméterek) pedig titkosított formában rákerülnek a dokumentumra.

Digitalizálták az ingatlannyilvántartást

Az Országgyűlés új törvényt fogadott el az ingatlannyilvántartásról, amelyben az eddigi papír alapú ügyintézést elektronikusra váltják a hatékonyság és gyorsaság érdekében.

A képviselők 121 igen szavazattal, 6 nem ellenében és 45 tartózkodás mellett fogadták el a Miniszterelnökséget vezető miniszter törvényjavaslatát.

Az új jogszabálynak köszönhetően az ingatlannyilvántartás összekapcsolható lesz az állam más közhiteles elektronikus nyilvántartásaival, ahonnan az ingatlan-nyilvántartás adatai automatikusan frissülni tudnak és biztosított lesz az elektronikus információ-áramlás és kapcsolattartás, sok esetben az automatizált kapcsolattartás is.

Kapcsolódó írásaink