Belföld

Boldogkői Zsolt szerint nem zárható ki egy kisebb csúccsal rendelkező őszi hullám

Az indiai mutáció tulajdonságait jelenleg is vizsgálják, ezért egyelőre nem lehet megbízható jóslatokat tenni ezzel kapcsolatban – mondta lapunknak Boldogkői Zsolt. A biológus professzor szerint a feketegomba-fertőzéstől valószínűleg nem kell tartanunk.

– Abban egyetértés mutatkozik a szakértők között, hogy az indiai vírusvariáns a magas átoltottság ellenére is várha­tóan felbukkan nálunk, de arról eltérőek a vélemények, hogy okozhatja-e a járvány újabb berobbanását. Ön hogy látja?

– Amíg a világban fertőz a vírus, és amíg nem értük el a nyájimmunitást, ennek fennáll a veszélye. Számos paramétert nem ismerünk, ezért nem tudunk megbízható jósla­tokat sem tenni. Az indiai variánst sem ismerjük még pontosan, főleg nem az esetlegesen a későbbiekben felbukkanó mutációkat.

Nem tudjuk, hogy ezek majd mennyivel terjednek gyorsabban, okoznak-e komolyabb komplikációkat, fertőzik-e a fiatal egészségeseket, vagy mutatnak-e szezonalitást. Az sem világos, hogy a lakosság hányad része válik immunissá az oltások és a fertőzés révén, és hogy meddig tart ez a védettség. A járvány jelenlegi helyzete és az oltásokhoz való viszonyulásunk alapján én inkább egy kisebb csúccsal rendelkező őszi hullámra tippelnék, de ez nem egzakt tudományos megállapítás. Sokan tartottunk a nyitástól is, szerencsére – úgy tűnik –, alaptalanul.

– Az eddigi ismeretek alapján mit lehet elmondani az indiai változatról?

– Ma már bebizonyosodni látszik az a korábban csak sejtett állítás, hogy ez a hivatalosan B.1.617-nek nevezett indiai variáns gyorsabb terjedőképességgel rendelkezik, mint más variánsok, milliók fertőződtek meg általa, és már legalább negyvennégy országban megjelent.

Ráadásul újabb mutációk keletkeznek. Az események igen gyorsan következnek egymás után, ezért precíz számokat nem könnyű adni. Nem világos pontosan, hogy súlyosabb fertőzést képes-e okozni ez a variáns, vagy csak gyorsabban terjed. Az eddigi tapasztalatok alapján a két sajátosság összefügg. Állatkísérletek szerint súlyosabb gyulladási tünetek alakulnak ki, mint más variánsoknál.

A vírus nemrég került át az emberre, és egyre hatékonyabban fertőzi a sejteket, és ez együtt jár azzal, hogy súlyosabb tüneteteket okoz az egészséges fiatalokban is. Viszont egyértelmű az összefüggés a vakcinázottság és a vírussal szembeni ellenálló képesség között. A Pfizer- és az AstraZeneca-vakcinák is igazoltan hatásosak az indiai variánssal szemben.

– Indiában ez a mutáció megágyazott a feketegomba-fertőzés terjedésének. Kell Európában ettől, vagy más fertőzések elterjedésétől tartanunk?

– Ezt nem lehet tudni. Mindenesetre a gomba nem terjed emberről emberre, és Európában az egészségügyi rendszer jobb, mint Indiában. Én nem tartanék attól, hogy komoly problémát okozna.

Kapcsolódó írásaink