Belföld

Gyurcsányék hónapokon át kockáztatták a magyar emberek életét

A költségvetésről, a koronavírus-járványról és egy emléknapról is szó volt az Országgyűlés keddi ülésén, napirend előtt.

Gyurcsányék hónapokon át kockáztatták a magyar emberek életét
Gyurcsány Ferenc bukott miniszterelnök
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Köszönet a védekezés hőseinek

Hende Csaba (Fidesz) - elismerését fejezve ki a védekezés rendületlenül helytálló hőseinek - azt hangsúlyozta: egyre megnyugtatóbbak a járványügyi adatok, ez pedig azt mutatja, hogy a harmadik hullámot az oltásokkal sikerült letörni.

Noha sok korlátozás megszűnt, a vírus még itt van, így továbbra is szükség van az alapvető védelmi intézkedésekre - tette hozzá, megemlítve, Magyarország minden nyugat-európai társánál védettebb a járvány ellen, ehhez pedig arra volt szükség, hogy minél több vakcinát biztosítson a kormány.

Hende Csaba megjegyezte: mindeközben a baloldal kerékkötője volt a védekezésnek, tevékenysége pedig szégyenkezésre adott okot.

Menczer Tamás, Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára kiemelte: a magyar oltási program Európa legsikeresebbje és legeredményesebbje, ennek oka pedig, hogy keleti vakcinát is használunk.

„A sajtószabadságba az nem tartozik bele, hogy őt is lehet kérdezni”
Menczer Tamás, Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára
Fotó: Ficsor Márton

Elmondta: ilyet kapott a beoltottak kétötöde, ennek révén pedig másfél-kéthavi előnyben vagyunk a gazdaság újraindítása terén.

Az államtitkár megjegyezte: az „oltásellenes baloldal” végig támadta az életmentő vakcinákat, azoknak az életét kockáztatva, akikért felelősséggel tartozna, majd amikor csúnyán lelepleződött, úgy tett, mintha nem történt volna semmi.

Együtt sikerült megküzdeni a járvánnyal

Szászfalvi László (KDNP) a koronavírus-járvány elleni sikeres védekezést méltatta. Köszönetet mondott  mindenkinek, aki csendes, állhatatos, de kemény munkával azon volt, hogy Európában az elsők között győzhessük le a járvány harmadik hullámát.

Hozzátette, a baloldali ellenzék a támogatás helyett minden eszközzel és folyamatosa támadta a védekezést, „saját piti pártpolitikai céljaiért” gyűlöletet fröcsögve és szítva egy világjárvány kellős közepén.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára azt hangoztatta: minden magyar ápolónak, orvosnak, védekezésben résztvevőnek köszönettel tartozunk helytállásáért, és azért, hogy Magyarországon nem volt szükség olyan kényszermegoldásokra, mint egyes gazdagabb és tehetősebb államokban.

Ezeket az embereket támadta a még most sem segítő baloldali kórus, amelynek tagjai eközben a választási helyezkedéssel és azzal foglalkoztak, hogy hányadikak lesznek Gyurcsány Ferenc és Soros György közös listáján - mondta.

Jakab Péter megint botrányosan viselkedett, el is vették tőle a szót a parlamentben

Jakab Péter, a Jobbik frakcióvezetője ismételten szándékosan provokált. Kövér László közölte, hogy Jakab nem bírálhatja az ülésvezetést, és nem sértegetheti a képviselőket. Ezt követően Jakab Pétertől megint elvették a szót. 

Mennyire hatékonyak a keleti vakcinák?

Juhász Hajnalka (KDNP) arra mutatott rá, hogy egyedülálló az átoltottság Magyarországon a koronavírus ellen. A fokozatos nyitás újabb fokozatához érkezett az ország - hívta fel a figyelmet.

A baloldal azonban azzal próbálkozott, hogy diktatúrát kiáltott és nem akarta megadni a kormánynak a szükséges felhatalmazást - jegyezte meg. Sorolta azt is, hogyan támadta a baloldal az oltási programot.

Az oltási program mégis sikeres - hangsúlyozta. Mi a vélemény a keleti vakcinák hatékonyságáról? -kérdezte.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára azt mondta: sokkal több megbetegedés, kórházi eset és elhunyt lett volna Magyarországon a keleti vakcinák nélkül. Kevés olyan mutató van, amelyben számos országnál jobb eredményt mutatunk, az átoltottság ilyen - jegyezte meg.

„Akiknek nem tudunk ez ügyben köszönetet mondani, az a baloldal” - fogalmazott. Oltásellenes programot vittek Brüsszelbe, oltásellenes kampányt folytattak, és felelőtlen politikát vittek - értékelt.

Fidesz: Milyen fejlesztések várhatóak a Budapest-Szolnok vasútvonalon?

A Budapest-Szolnok vasútvonal jelenlegi és jövőbeni fejlesztéseiről tudakozódott a fideszes Kállai Mária, megemlítve, a Záhonyig futó szakasz az ország legforgalmasabbja, amelyen évente 11 millió utast regisztrálnak.

Válaszában Schanda Tamás elmondta: napi 210 személy- és 50 tehervonat halad ezen a szakaszon, amelynek felújítására a kormány tavaly decemberben szavazott meg 20 milliárd forintot; ebből a 33 kilométeres Vecsés-Üllő-Monor szakasz és annak több állomása, valamint öt átkelője újulhat meg.


 

Kapcsolódó írásaink