Belföld

Óvatosan indult újra az ország

Elmaradt a járványberobbanás, a mobiladatok szerint még nem tért vissza a régi életünk

A Google közösségi mozgást figyelő mobiladatai alapján érthetőnek tűnik, miért nem robbant be a járvány azután sem, hogy megnyithattak a vendéglők teraszai.

Óvatosan indult újra az ország
A nyitás első hétvégéjén kevesebben ültek ki a teraszokra, mint a pandémia előtt
Fotó: MH/Katona László

Azt követően, hogy április 24-én újra megnyithattak a vendéglátóhelyek teraszai, sokan tartottak tőle, hogy a szabadságot ünneplő tömegek miatt ismét berobbanhat a járvány. A médiát körbejáró felvételek a maszk nélküli, távolságot nem tartó fiatalokról, illetve a zsúfolt teraszok alapján joggal feltételezhették sokan, hogy az esetszámok ismét megemelkednek. A járványügyi mutatók viszont ezt nem igazolták, és mostanra már látszik az adatok csökkenése is.

Utánanéztünk, vajon a terasznyitás hétvégéjén, illetve azóta mennyivel emelkedett a vendéglátóhelyek látogatottsága a járvány előtti időszakhoz képest. Ehhez a Google által publikált telefonos adatokat használtuk, amelyeket a felhasználóktól gyűjtenek anonimizáltan, hogy meghatározzák, az egyes napokon mekkora volt egy-egy helyszín látogatottsága.

Számítási módszerük a következő: megfigyeltek egy, még a járványt megelőző időszakot – 2020. január 3 és 2020. február 6. között –, majd az ott kapott adatok mediánját határozták meg alapértékként, amihez viszonyítják az egyes napokon észlelteket. Más szóval a járvány napjaiban tapasztaltakat ahhoz hasonlítják, mennyiben tér el a közösség mozgása a korábbi, megszokott életkörülményekhez képest.

A statisztikák tanulságai szerint az április 24–25-i hétvégén, bár értelemszerűen megélénkült a vendéglátóhelyek látogatottsága, mégis elmaradt a 2020-as januári szinttől. A terasznyitás első hétvégéjén még mindig kevesebben ültek ki a kávézókba, bárokba, éttermekbe, mint a járvány előtti időszakban.

Az adatok értelmezésekor vegyük figyelembe azt is, hogy az alapérték télre vonatkozik, amikor eleve alacsonyabb a teraszok forgalma. Mindemellett érdemes megjegyezni, hogy a Google által meghatározott kategóriába, amely magában foglalja a vendéglátóhelyeket, beletartoznak még a múzeumok, bevásárlóközpontok, könyvtárak, vidámparkok és mozik is, ami torzíthat az eredményen.

A teraszok 2020-as januári látogatottsági szintjét csak mostanában érjük el. A Google legutolsó elérhető jelentése május 13-ra vonatkozik, ezen a napon már kevesebb mint egy százalékkal maradt csak el a mobilitási arány az alapértéktől.

Az adatokból kiderül, miként áll fokozatosan vissza az élet, minthogy a legtöbb kategória szintén a referenciaértékhez közelít a munkahely és a közösségi közlekedés szempontjából is, míg a boltokban, gyógyszertárakban már most nagyobb a forgalom, mint 2020 elején.

Kapcsolódó írásaink