Belföld

A regisztráltak már sms-értesítés nélkül is foglalhatnak Pfizert

A regisztráltak már sms-értesítés nélkül is foglalhatnak időpontot és helyet a Pfizer-vakcinára - mondta a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szerdai online sajtótájékoztatóján.

A regisztráltak már sms-értesítés nélkül is foglalhatnak Pfizert
Operatív törzs: 199 ezer Pfizer-vakcinára lehet időpontot foglalni
Fotó: AFP/Pascal Guyot

György István elmondta: a sajtótájékoztatóval egyidőben az online időpontfoglalóban meghirdetnek a kedden érkezett szállítmányból 199 ezer adagot elsőkörös oltásra csütörtökre, péntekre, szombatra és vasárnapra. Most már minden érvényes regisztrációval rendelkező kiválaszthatja az internetes felületen - a www.eeszt.gov.hu oldalon - a taj-száma és a születési dátuma segítségével az oltás helyszínét és időpontját. Regisztráció és időpontfoglalás nélkül viszont senki ne keresse fel az oltóhelyeket - kérte az államtitkár.

Sokkal több vakcina van az országban, mint ahányan oltásra várnak - mondta György István.

Az államtitkár felhívta a figyelmet az elektronikus időpontfoglalás lehetőségére, amely bevált és jelentősen leegyszerűsíti mind az oltandók, mint a kórházi oltópontok dolgát. Eddig több mint 600 ezren használták ezt az online felületet.

György István, aki az országos oltási munkacsoport vezetője is, elmondta: Magyarország 5 millió Sinopharm-vakcinát rendelt, ebből 4,5 millió már meg is érkezett, ebből a vakcinából május 25-ig vannak foglalható időpontok.

„Szívből ajánlom ezt a vakcinát. Ne feledjék, hogy a készülő magyar vakcina is nagyon hasonló lesz a Sinopharmhoz” - fűzte hozzá.

Nagyon korlátozott mennyiségben lehet még foglalni AstraZeneca-oltásokat, ugyanis ebből a vártnál kisebb mennyiség érkezik és azokat 2. körös oltásokra fogják felhasználni - mondta György István.

Az orosz vakcinára váróknak az államtitkár azt tanácsolta: ne halogassák az időpontfoglalást, mert ebből nem érkezik több az országba, már mind a 2 millió megrendelt adag megérkezett és csak párezer maradt belől. Hozzátette: a 16-18 éveseknek már nem lesz külön oltási akció, érvényes regisztrációval ők is a felnőttekhez hasonlóan foglalhatnak időpontot és helyet. A magyar oltási program ebben a korosztályban is messze megelőzi a többi uniós országot, eddig 120 ezren regisztráltak, 80 százalékuk pedig már meg is kapta az oltást. A háziorvosoknál is folytatódik az oltás, ők Sinopharm-, Janssen- és Moderna-vakcinát adnak be.

György István köszönetet mondott a háziorvosoknak, akik jelentősen hozzájárultak a magyar oltási program sikeréhez.

Az oltóbuszok folyamatosan úton vannak, már több mint 20 ezer embert oltottak be, ez a program is folytatódik. Továbbá elindult a Magyarországon élő külföldiek és határon túli magyarok regisztrációja, az ő oltásuk később kezdődik - mondta az államtitkár.

Kedd estig 4 790 996 ember kapta meg az 1. oltást, ebből 2 774 416 pedig már a másodikat is, így teljes védettséget szerzett. Magyarország példátlan oltási tempót diktál Európának. Minél több a beoltott, annál kevesebb a beteg, minden beoltott magyar emberrel egyre szabadabb lesz Magyarország - közölte György István.

Hozzátette, levonulóban a járvány 3. hulláma, az ország újraindításának újabb fokozatához közeledik, a kormány szerdán tárgyal arról, hogy 5 millió beoltott után mely korlátozásokat lehet feloldani. De - hívta fel a figyelmet - fellélelegezni nem lehet mindaddig, amíg nem kapott oltást mindenki, aki szeretne. A regisztráltak száma 5 millió 100 ezer fő, de közülük még több mint 700 ezren nem vették fel az oltást - fűzte hozzá az államtitkár.

Szerdától megváltoztak a beutazási szabályok Ausztriában

Szerdától megváltoztak az Ausztriába történő beutazási szabályok, az osztrák hatóságok új kockázati csoportokba sorolják az országokat, köztük Magyarországot alacsony fertőzöttségűbe - közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese a szervezet szerdai online sajtótájékoztatóján.

Kiss Róbert ismertette: az alacsony fertőzöttségűek mellett egy másik csoportba sorolják a magasabb kockázatú országokat, továbbá megkülönböztetik „a vírusvariáns államokat”.

Az a magyar állampolgár, aki rendelkezik 72 óránál nem régebbi negatív PCR-teszteredménnyel, vagy 48 órán belüli negatív antigénteszt-eredménnyel, vagy igazoltan átesett a betegségen, vagy rendelkezik két védőoltással, karanténkötelezettség nélkül léphet be az országba. Annak sem kell karanténba vonulnia, aki a védőoltásnak csak az egyik dózisát kapta meg, de azt a belépésnél legalább 22 nappal korábban. Mindezek nélkül is be lehet utazni a magyaroknak Ausztriába, de ahhoz, hogy az illető ne kerüljön karanténba, 24 órán belül PCR-tesztet kell csináltatnia.

Kapcsolódó írásaink