Belföld

Kellemetlen helyzetbe került Karácsony, amikor lebukott a nyelvtudás hiányával

A magyarok minden miniszterelnöktől elvárják, hogy tudjon angolul - emelte ki a Nézőpont Csoport vezetője a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.

Kellemetlen helyzetbe került Karácsony, amikor lebukott a nyelvtudás hiányával
Gyurcsány Ferenc és Karácsony Gergely, a baloldal vezetője nézi kegyeltjét
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Mráz Ágoston Sámuel a kutatásukra hivatkozva közölte: a válaszadók 83 százaléka mondta ezt, még a kormánykritikusok 70 százaléka is.

Utóbbiak az általános érvényű állítás megfogalmazásakor minden bizonnyal észben tartották, hogy Karácsony Gergelyt, az ellenzéki előválasztáson miniszterelnök-jelöltként elinduló jelenlegi főpolgármestert az elmúlt napokban „kellemetlen helyzetbe hozta, amikor kiderült, hogy ő nem beszél angolul” - vélekedett Mráz Ágoston Sámuel.

Hangsúlyozta: a mai, egyre nemzetközibbé váló világban a miniszterelnököknek tárgyalóképeseknek kell lenniük. Régen „úri huncutság” volt a diplomácia, sok-sok protokolláris lassúsággal, mostanra ez felgyorsult, és aki nem tud a folyosón néhány kedves szót szólni angolul a kollégáihoz, mert várnia kell a tolmácsra, az nehezen tudja érvényesíteni az országa érdekeit.

Arra a felvetésre, hogy miként lehetett Karácsony Gergely adjunktus, valamint doktori iskola hallgatója nyelvvizsga nélkül, Mráz Ágoston Sámuel úgy felelt: „előbb-utóbb ki fog derülni, hogy a szabályoknak a dinamikus értelmezéséről vagy a megszegéséről van szó”.

Úgy vélekedett: fentiek dacára elég valószínű, hogy Karácsony Gergely lesz a győztese az előválasztásnak, amely inkább egy „utószó”. A baloldali pártok eldöntötték, ki legyen a miniszterelnök-jelölt, és csupán egy „látszatversenyt” szerveznek - hangoztatta.

A nyertese azonban más lesz az előválasztásnak, mint a győztese: Gyurcsány Ferenc - jelentette ki Mráz Ágoston Sámuel, aki szerint az összes előválasztási jelölt a korábbi miniszterelnök „kottájából játszik”.

„Nem véletlenül beszélnek sokan arról, hogy ez egy Gyurcsány-show” - fogalmazott.

Mráz Ágoston Sámuel párhuzamba állította Karácsony Gergelyt Medgyessy Péterrel, szavai szerint 2004-re mindenki számára kiderült, hogy a korábbi miniszterelnök nem tényező a baloldalon, nem hoz magától fontos döntéseket.
 

Kapcsolódó írásaink