Belföld

Nézőpont: A polgárok szerint egy kormányfőnek tudnia kell angolul

Komoly veszélyt jelent Karácsony Gergely miniszterelnök-jelölti esélyeire, hogy a magyarok elsöprő többsége (83 százalék) szerint Magyarország mindenkori kormányfőjének kell tudnia angolul – derül ki a Nézőpont Intézet országosan reprezentatív közvélemény-kutatásából.

Nézőpont: A polgárok szerint egy kormányfőnek tudnia kell angolul
Utoljára a szocialista Magyarországnak voltak olyan kormányfői, akik nem beszéltek legalább egy idegen nyelvet
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A teljes felnőtt népesség 83 százaléka várja el, hogy a magyar miniszterelnök tudjon angolul ahhoz, hogy „az ország érdekeit tudja képviselni”, s csak a megkérdezettek 15 százaléka gondolja úgy, hogy ez nem szükséges, derül ki a felmérésből.

Mivel az elmúlt napokban Karácsony Gergely nyelvtudásának hiányától volt hangos a bal- és a jobboldali média is, az egyértelmű társadalmi elvárás megnehezíti számára az előválasztáson való indulásának bejelentését. Utoljára a szocialista Magyarországnak voltak olyan kormányfői, akik nem beszéltek legalább egy idegen nyelvet, márpedig Karácsony aligha akar közös platformra kerülni velük, mutat rá a Nézőpont.
 

A polgárok szerint egy kormányfőnek tudnia kell angolul
A polgárok szerint egy kormányfőnek tudnia kell angolul
Fotó: Nézőpont Intézet

Figyelemre méltó, hogy a jelenlegi kormányfő munkájával szemben kritikusok körében is négyből hárman (75 százalék) nem hajlandóak elfogadni, ha egy miniszterelnök nem tud angolul. Márpedig az előválasztáson résztvevők ebből a körből fognak kikerülni. Az Orbán Viktor angoltudásában biztos kormányfő-pártiak körében még ennél is magasabb, 90 százalékos az a mindenkori kormányfő angoltudásával szembeni elvárás. Ritkán ért egyet közéleti kérdésekben ez a két tábor, emeli ki a Nézőpont.

A társadalmi csoportok közül leginkább a fiatalok követelnék meg egy kormányfőtől a tárgyalóképes angoltudást: a 18-29 évesek körében tízből kilencen (89 százalék) vélekednek így. Még a leginkább megengedő demográfiai csoportok (férfiak, szakmunkások, 60 évnél idősebbek) esetében is 4-ből 3 ember úgy látja, hogy a nyelvtudás fontos eleme egy miniszterelnök tárházának.
 

Kapcsolódó írásaink