Belföld

„Mindig van kire számítanunk a bajban”

A járvány bő egy éve alatt 155 ezer koronavírus-fertőzöttet vittek kórházba a mentők - mondta az Országos Mentőszolgálat főigazgatója hétfő reggel, a mentők napján az M1 aktuális csatornán.

„Mindig van kire számítanunk a bajban”
Mentőápoló védőfelszerelésben az Országos Mentőszolgálat Mohács utcai állomásán
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Csató Gábor az 1888. május 10-én alakult szervezet születésnapján elmondta, az elmúlt kicsit több mint egy évben kollégái 1,2 millió esetet láttak el és ugyanennyi koronavírus-mintát vettek le. Hozzátette: volt olyan nap, hogy ugyanannyi "egységet" mozgattak a mentésben, mint a mintavételezésben, ami "elképesztő" logisztikai feladat volt.

"Az elmúlt időszakban - azt gondolom - a társadalom a tenyerén hordozott bennünket, és egy picit visszakerült a megbecsültségünk oda, ahova mindig is szerettük volna" - fogalmazott a főigazgató.

Kitért arra is, hogy néhány hónap alatt vittek végig olyan digitális fejlesztéseket, amelyeket egyébként néhány évre terveztek. "Így a papírt elsöpörtük és mindent, amit lehetett transzparenssé és digitálissá tettünk" - hívta fel a figyelmet.

Emberfeletti teljesítmény

Mindennapi életünkben biztonságot jelent az a tudat, hogy mindig van kire számítanunk a bajban - írta sajtóközleményében a KDNP.

A kisebbik kormánypárt kiemelte: a mentők észrevétlenül is készenlétben állnak, hogy szükség esetén gyorsan és szakszerűen a segítségünkre lehessenek. Az elmúlt egy évben sajnos gyakori és szívbemarkoló utcakép volt, amint mentőautók sietnek hol koronavírusos betegeket szállítva, hol a fertőzés gyanúját vizsgálva.

Munkájuk során nekik kellett elsők között a megváltozott egészségügyi helyzethez alkalmazkodni, s akár egész nap teljes védőfelszerelésbe öltözve küzdeni a vírus ellen - emelték ki.

Emberfeletti teljesítmény, melyet azóta is nap mint nap végeznek. Nem lehetünk eléggé hálásak, hogy akár saját egészségük veszélyeztetése árán, a járvány frontvonalában harcolnak értünk. A mentők napján külön köszönetet mondunk nekik, de helytállásukért, emberségükért minden nap hálásak vagyunk! - tette hozzá a párt.

Objektum doboz

Megbecsülés, munkakörülmény-javítás

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere legújabb, Facebookon közzétett bejegyzésében a mentőket köszöntötte.

A miniszter videójában elmondta, hogy a járvány kezdete óta az Országos Mentőszolgálat fennállásának legnagyobb kihívása és erőpróbája alatt áll. Eddig mintegy 152.000 fertőzésgyanús vagy igazoltan fertőzött betegnek nyújtottak segítséget és több mint 1.200.000 ember járványügyi mintavételét végezték el.

A tárcavezető továbbá hangsúlyozta: a lakosság mentőkbe vetett bizalma töretlen, sőt, ha lehet, most még tovább erősödött, valamint azt, hogy a kormány és az Emberi Erőforrások Minisztériuma kiemelt feladatának tekinti a mentődolgozó kollégák megbecsülését, és a munkakörülmények javítását. Kásler Miklós kiemelte, hogy: 2010 óta folyamatosak a fejlesztések. Több mint 1000 új mentőautót szereztünk be, 107 jelentősebb mentőállomás felújítása történt meg, 34 új mentőállomást építettünk, valamint 14 mentési pont létesült.

Minden mentőegységben megújíthattuk a mentéstechnikai eszközöket, és az összes mentődolgozót új, jó minőségű munkaruhával láttuk el. A videó végén a miniszter megköszönte a mentősök helytállását és további eredményes munkát kívánt.

Kapcsolódó írásaink