Belföld

Karácsony balos tempójú gúnyolódása

Fürjes Balázs: Egy uniós ország nem engedheti meg magának, hogy olyan miniszterelnöke legyen, aki nem beszél angolul, aki tolmács nélkül, közvetlenül nem tud tárgyalni, érvelni

A főpolgármester az Economist segítségével „jelentkezett az előválasztásnak csúfolt Gyurcsány show-ba”, programja: magas vagyok és vékony. De angolul például nem beszél.

Karácsony balos tempójú gúnyolódása
Alkalmatlan páros: Karácsony Gergely és a bukott kormányfő
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

„Liberális körökben is jól ismert fogalom a body shaming, vagyis azoknak az embereknek a nyilvános megszólása, megalázása, akik az aktuális ideáltól, divattól eltérő testalkattal bírnak. Kár, hogy a Magyarország miniszterelnöki posztjára lassan már tényleg bejelentkező főpolgármester éppen erre ragadtatta magát Orbán Viktorral kapcsolatban, amikor a minap interjút adott az Economistnak” – reagált Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára közösségi oldalán arra, hogy Karácsony Gergely az interjúban a kormányfővel magát összehasonlítva azt mondta, „ő alacsony és kövér, én magas és vékony vagyok”.

Megállapította: „Nagyon nem jó, ha egy politikus lenézi azokat, akik nem úgy néznek ki, mint ő. Karácsony azóta kénytelen volt bocsánatot kérni ezért a megjegyzésért. Kicsúszott a száján. Előfordul. Kár, hogy az Economist újságírójának mondta. Felteszem, magyarul, tolmáccsal, hiszen angolul nem beszél. Érdekes, hogy a sok különbség mellett ezt az egyet nem emelte ki az angol nyelvű lap: egyikük beszél angolul, a másik nem” – írta. Rámutatott ugyanakkor: „Nemzeti kormányunk miniszterelnöke jól beszél angolul.

A 21. században, a 27 tagú EU-ban, egy közepes méretű európai országban ez, úgy vélem, alapvető elvárás. Az uniós csúcsokon, bármely nemzetközi fórumon, tárgyaláson nagyon fontos, hogy két vagy több első számú vezető tudjon négyszemközt, többszemközt is tárgyalni, egyeztetni.

Annál is inkább, hiszen ezeken az eseményeken sok minden a csevegéseken, a kávészünetekben zajló beszélgetéseken, a reggelinél vagy a vacsorákon dől el. (…) Aki nem tud angolul, kizárja magát a társaságból, a beszélgetésből” – magyarázta Fürjes, leszögezve: „Egy uniós ország nem engedheti meg magának, hogy olyan miniszterelnöke legyen, aki nem beszél angolul. Aki tolmács nélkül nem tud tárgyalni, érvelni, közvetlenül más államok vezetőivel, olyankor, amikor minden szónak jelentősége van.”

Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója azt írta, „Karácsony még arra sem volt képes, hogy saját maga jelentkezzen az előválasztásnak csúfolt Gyurcsány show-ba, még ezt is az Economistnak kellett megtenni helyette. Ha már ott volt, akkor programot is hirdetett: magas vagyok és vékony. (…) Aki nem úgy gondolkodik, mint a főpolgármester, az még viccből sem gúnyolódik más testalkatán – jelentette ki, hozzáfűzve: – igazi balos tempó ez, szinte már gyurcsányi.”

Kapcsolódó írásaink