Belföld

Zöldítés, kormányzati hátszéllel

Simicskó István képviselő a helyiekkel összefogva elérte, hogy a Hamzsabégi út meg tudja őrizni zöldövezeti jellegét

Az Országgyűlés április végén fogadta el azt a törvényjavaslatot, amely lehetővé teszi, hogy többek között a főváros XI. kerületében található Hamzsabégi út is megőrizhesse zöldövezeti jellegét, amit Simicskó István, a körzet ország­gyűlési képviselője a helyiekkel történt összefogás eredményének tart.

Zöldítés, kormányzati hátszéllel
Simicskó: Politikai megfontolásból nem támogatta a javaslatomat a DK és az MSZP
Fotó: MH/Papajcsik Péter

„Országos szempontból nézve talán sokakban merül fel a kérdés, miért ennyire kardinális egyetlen nyomvonal fejlesztésének kérdése – mondta lapunknak a KDNP parlamenti frakcióvezetője, hozzátéve: – Újbuda a főváros egyik legkedveltebb kerülete, amely egyrészt kaput nyit a Budapestre érkezőknek, ugyanakkor belvárosi fekvésű, határai egészen a Dunáig terjednek. Kettős arculata mellett mégis családbarát, tele zöldterületekkel. Az emberek szeretnek itt élni.

A Hamzsabégi út központi, forgalmas elhelyezkedése ellenére, a környéken élők egyik kedvenc fás sétánya lett, amelyet szeretnének megóvni. A korszerű fejlesztési igényeket ezért úgy kell megterveznünk, hogy azok a helyiek kívánalmaival összeegyeztethetők legyenek, hiszen az ő otthonukról van szó. Meg kell őriznünk az egyensúlyt a központi, a forgalmi kapu és a zöldövezeti jelleg között.”

Érdeklődésünkre elmondta, a Hamzsabégi út korábban tervezett főútvonallá fejlesztése alapjaiban változtatta volna meg a térség jellegét, ezért példaértékűnek tartja a helyiek kezdeményezésére megvalósult összefogást a fejlesztési tervek módosítására és a zöldterületi övezetbe történő átsorolásra. „Megkeresésük nyomán többször egyeztettem Gulyás Gergely miniszter úrral – folytatta Simicskó – A kormányzat nyitott volt a párbeszédre, és meghallgatta az újbudaiak kéréseit. Indítványomra végül minap a szükséges módosításokkal együtt fogadtuk el a törvényjavaslatot, így megnyílt az út a terület átsorolására.”

A kereszténydemokrata politikus megjegyezte: eközben a baloldal már megint csak félretájékoztat, és másokra mutogat; s feltehetően politikai megfontolásokból nem támogatták a javaslatot az MSZP és a DK képviselői az Országgyűlésben. „Szomorú látni, hogy Újbuda jelenlegi városvezetőjének, a DK-s László Imrének is fontosabb volt a helyiek érdekénél a pártja álláspontja. Úgy látom, a jól »bevált« baloldali kettős beszédet alkalmazzák ebben a fontos kérdésben is” – fűzte hozzá.

Kifejtette, a baloldaliak kampányígéreteikkel szemben nem csak a Hamzsabégi utat érintő kérdésekben hagyják figyelmen kívül a környezetvédelmi szempontok fontosságát.

„Fogadóórámon számos újbudai keres meg azzal, hogy tarthatatlanul elhanyagolttá váltak a zöldterületek” – fogalmazott Simicskó, rámutatva: „A szemetesek kiürítése nincs megfelelően biztosítva, a szükséges karbantartások is rendre elmaradnak. Szomorú látni, hogy a térség adottságait mennyire elherdálják. Hozzátette: – Sajnos a napvilágot látott ingatlaneladások kapcsán, a kerület vagyonának kiárusítása mellett több terület esetében is felmerült a helyiek jogos aggodalma, hogy az értékesítések nyomán elinduló ingatlanberuházások tovább ronthatják a zöldterületek arányát, és jelentősen csökkenthetik a környékben élők életminőségét.”

Kapcsolódó írásaink