Belföld

A rektorok dönthetnek a félév befejezésének módjáról az egyetemeken

Hétfőtől az óvintézkedések maradéktalan betartása mellett visszatérhetnek a hallgatók a felsőoktatási intézményekbe, amelyek akár személyes jelenlétet igénylő vizsgákat is szervezhetnek. A rektorok dönthetnek arról, hogy az egyetemek digitális, hibrid vagy hagyományos formában folytatják a félévet, közölte lapunkhoz eljuttatott közleményében az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM).

A rektorok dönthetnek a félév befejezésének módjáról az egyetemeken
A Kecskemét Campus új épülete
Fotó: Neumann János Egyetem

Egy friss kormányrendelet ismét szélesebb körben teszi lehetővé a személyes jelenléti oktatást és vizsgáztatást a felsőoktatási intézményekben. A rektorok dönthetnek az oktatás digitális, hibrid vagy személyes formájáról, a hallgatók gyakorlati képzésének, jelenlétet igénylő egyéb tudásmérésének módjáról. Az egyetemek vezetői az elmúlt hónapokban csak kezdeményezhették az intézménylátogatási tilalom alóli felmentést az ágazati irányító miniszternél, de május 10-től saját hatáskörben rendelkezhetnek a szorgalmi időszak utolsó hetében és a vizsgaidőszakban követendő gyakorlatukról.

„Az intézményektől természetesen elvárjuk, hogy hiánytalanul betartsák és betartassák az alapvető védelmi intézkedéseket. A felsőoktatásról szóló törvény szerint a félév öt hónapból, a tanév tíz hónapból áll. A korábban kihirdetett átmeneti szabályozás lehetőséget teremtett a járványhelyzet miatt tavasszal elmaradó fontos gyakorlati elemek pótlására a képzések nyári meghosszabbításával" - hangsúlyozta Bódis József felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkár.

Az egyetemi polgárok maguk is hozzájárulhatnak a biztonságos képzéshez, vizsgákhoz, ha felveszik az oltást. Az orvos- és egészségtudományi szakokon jelenleg is kimagasló a védettek aránya. A Semmelweis Egyetem munkatársai, védekezésben részt vevő hallgatói közül szinte már mindenki megkapta az oltást, vagy átesett a fertőzésen.

Kapcsolódó írásaink