Belföld

„A baloldal a védekezés helyett az előválasztásnak nevezett bohózattal van elfoglalva”

Az Országgyűlés hétfői ülésén több kormánypárti képviselő - így Dömötör Csaba, Hollik István, Rétvári Bence és Orbán Balázs is kiosztotta az oltásellenes baloldali politikusokat, de a Gyurcsány Ferenccel és pártjával szövetkező jobbikosok is megkapták a magukét.

„A baloldal a védekezés helyett az előválasztásnak nevezett bohózattal van elfoglalva”
Hollik István, a KDNP képviselője beszél az Országgyűlés ülésén
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Kocsis-Cake Olivio (Párbeszéd) bocsánatkérésre szólította fel a miniszterelnököt, amiért a múlt héten a Pfizer-oltásokkal kapcsolatos, "aki kapja marja húzással" megalázta az embereket. Szerinte emiatt káosz alakult, az embereket több órás sorbaállásnak, idegeskedésnek tették ki, és kész helyzet elé állították a járvány ellen védekezőket is.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnökség államtitkára úgy reagált: a baloldal rendkívül felelőtlenül oltásellenes akciókat indított, aláírást gyűjtött egyes oltások ellen, sőt be is tiltott volna egyes vakcinákat.     

Hangsúlyozta: Magyarországon 41 százalékos az átoltottság, míg az uniós átlag 24 százalék. Emellett - folytatta - Magyarország mára a tömeges oltások szakaszába lépett, időpontot is lehet foglalni az oltásra, hamarosan a 16 és 18 év közöttiek is megkaphatják a vakcinát, illetve mindenki, aki kéri. Ez minden, csak nem összeomlás - jegyezte meg az államtitkár.

KDNP: A baloldal támadja a koronavírus elleni védekezést

Hollik István (KDNP) arról beszélt, hogy a hétvégén az ország az élet újabb szeletét kaphatta vissza, mivel a beoltottak száma elérte a négymilliót. Szégyenteljesnek nevezte ugyanakkor azokat a jobbikos képviselőket, köztük Szilágyi Györgyöt, akik a védettségi igazolvánnyal kapcsolatban sárga csillagot és koncentrációs tábort emlegettek. Szerinte ez bizonyítja, hogy a jobbikosok "hiába dörgölőztek hozzá Gyurcsány Ferenchez", a Jobbik egy antiszemita párt maradt.

Elmondta, miközben mindenki a koronavírus-járvány elleni védekezéssel van elfoglalva, a baloldal a Gyurcsány Ferenc által koreografált előválasztásnak nevezett bohózattal foglalkozik, emellett támadja a védekezést, nem fogja megszavazni a veszélyhelyzet meghosszabbítását. Az ellenzéki képviselők keleti vakcinákkal kapcsolatos nyilatkozatait idézve oltásellenességgel vádolta az ellenzéket.

Rétvári: A Jobbik most azon dolgozik, hogy Gyurcsány ne legyen elszámoltatható

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára emlékeztetett arra, hogy Gyurcsány Ferenc korábban élesen elhatárolódott a Jobbiktól, most viszont azt kérte a párttól, támogassák az előválasztáson feleségét, Dobrev Klárát, a DK miniszterelnök-jelöltjét.

Közölte, a Jobbik - ami azért jött létre, hogy Gyurcsány Ferencet elszámoltassa - most azon dolgozik, hogy Gyurcsány Ferencnek minél tovább mentelmi joga legyen, soha ne legyen elszámoltatható.

Szerinte a baloldalnak nem fontos a járvány elleni védekezés, sőt inkább azt szeretné, hogy minél inkább elhúzódjon a járvány, mert annál nagyobb eséllyel nyerhet a 2022-es választáson.

A személyes érintettség okán megszólaló Szilágyi György (Jobbik) szerint Hollik István olyan dolgokat adott a szájába, amiket ő nem mondott. Hozzátette: volt egy félreérthető Facebook-bejegyzése, egy nem megfelelő hasonlatot használt, ezért ha bárkinek is megsértette az érzékenységét, bocsánatot kér.

A DK képviselője a kínai vakcinával kapcsolatban próbált bizonytalanságot kelteni, Orbán Balázs helyretette

Az azonnali kérdések között a DK-s Sebián-Petrovszki László hangsúlyozta, hogy az EU-n belül csak Magyarországon engedélyezték a koronavírus-elleni Sinopharm-vakcinát. Hangot adott annak a félelmének, hogy valószínűleg több olyan ország is lesz, amelyik csak az EU, vagy a saját maga által engedélyezett vakcinával beoltottakat fogja beengedni.

Magyarországon az érintettek száma 1,5-1,7 millió lehet - jelentette ki a képviselő, hozzátéve, a magyar védettségi igazolvány nem tartalmazza az oltóanyag típusát. Azt kérdezte, kinek érte meg a kínai vakcina és egy ilyen védettségi igazolvány kiállítása?

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára visszakérdezett, hogy nem az a tudományos konszenzus, hogy a vírus ellen a vakcina az egyetlen hatékony fegyver és nem az lenne mindenkinek az érdeke, hogy minél többen, minél előbb megkapják az oltást?

Az uniós tárgyalásoknak az lesz a végkifejlete, hogy minden vakcinát, amit a WHO jóváhagy, és amit elterjedt módon használnak a világban, az egyes országok is jóvá fognak hagyni - szögezte le. Hozzátette, a képviselő azonban bizonytalanságot kelt.

KDNP: Ki az oltásellenes?

Szászfalvi László (KDNP) egyedülállónak nevezte a koronavírus elleni átoltottságot. Közölte: már a második hullám során is nyilvánossá vált, hogy a megoldás a vakcina lesz. Ehhez képest a baloldal saját pártpolitikai céljait helyezi előtérbe, az oltás ellen kampányolnak politikusaik, maguknak azonban beadatják azt. Ki áll az oltás mellett és ki ellene? - kérdezte.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára emlékeztetett: a baloldal már novemberben elmondta, hogy meg fogja akadályozni a kínai vagy az orosz vakcinák használatát Magyarországon. Szerencsére az emberek jó része nem hallgat rájuk - jegyezte meg.

Semmi olyasfajta mellékhatása nincs az oltásoknak, amelyekkel riogattak - jelentette ki.
 

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom