Belföld

Varga Judit: Az átláthatóság egy legitim és demokratikus elvárás

Az Európai Unió Bírósága korábbi döntését figyelembe véve a kormány az átláthatósági törvény hatályon kívül helyezésével egy időben új, az európai uniós joggal konform szabályozás megalkotására tesz javaslatot - jelentette be Varga Judit igazságügyi miniszter.

Varga Judit: Az átláthatóság egy legitim és demokratikus elvárás
Varga Judit igazságügyminiszter
Fotó: Facebook/Varga Judit

A tárcavezető a közösségi médiában közzétett posztjában emlékeztetett: az átláthatóság  legitim és demokratikus elvárás, ezt az állítást több nemzetközi fórum mellett az Európai Unió Bírósága is elismeri.

„A Bíróság megerősítette, hogy megkülönböztethető a civil szervezeteknek egy olyan csoportja, amelyek – céljaikra és eszközeikre tekintettel - képesek a közéletre és a nyilvános vitára jelentős befolyást gyakorolni. Egyetértés van a magyar kormány és a Bíróság között abban is, hogy ezen szervezetek finanszírozásának átláthatósága mindannyiunk érdeke, vagyis közérdek” - mutatott rá a tárcavezető.

Varga Judit ugyanakkor pontosította: a vita Magyarország és Brüsszel között tehát eddig sem a kitűzött cél, hanem az eszközök megválasztása körül folyt.

„Mindezekre figyelemmel, tudomásul véve és tiszteletben tartva a Bíróság korábbi döntését, a kormány az átláthatósági törvény hatályon kívül helyezésével egy időben új, az európai uniós joggal konform szabályozás megalkotására tesz javaslatot, amely ennek az eszköznek a módosításával megnyugtató módon rendezi a konfliktust. Ez a javaslat semmivel sem ró nagyobb terhet a civil szervezetekre az eddigieknél és nem kér többet, mint ami korábban is elvárás volt: transzparens működést”.

A miniszter emlékeztetett: a civil szektor ma virágzik hazánkban: jelenleg több mint 60 000 nem-kormányzati szervezet működik Magyarországon. „Kiemelt társadalmi szerepük miatt alapvető közérdek fűződik ahhoz, hogy értékteremtő tevékenységük átlátható legyen. Sajnálatos, hogy míg számunkra az átláthatóság elve egy elérendő cél, addig a baloldal már megint szankciókat és más rémképeket lát a benyújtott javaslatban” - mutatott rá Varga Judit.

Kapcsolódó írásaink

Így változnak a szabályok szombattól

ĀA kijárási tilalom éjfélre módosul, az üzletek is eddig lehetnek nyitva - A védettségi igazolvánnyal rendelkezők szállodába, rendezvényekre és az éttermek belső tereibe is mehetnek