Belföld

Sikeres egyetemek, sikeres Magyarország

„A modellváltás nemcsak fenntartóváltást jelent, megszabadítja az intézményeket a béklyóktól, amik a teljesítményt akadályozták”

Nemzetstratégiai fontosságú ügy, hogy a magyar felsőoktatás olyan versenyképes tudást adjon a hallgatóknak, amit a társadalom és gazdaság érdekében képesek használni – mondta lapunknak Stumpf István.

Sikeres egyetemek, sikeres Magyarország
Stumpf István: Közérdekű vagyonkezelő alapítványok veszik át az arctalan állam szerepét
Fotó: MH

A modellváltással nagyobb szervezeti, szakmai és pénzügyi önállóságot kapnak az egyetemek – hangsúlyozta lapunknak Stumpf István, a felsőoktatási modellváltás koordinációjáért felelős kormánybiztos. Kiemelte, az intézmények rá lesznek kényszerülve arra, hogy maguk is versenyezzenek, és összes erőforrásukat a versenyképességük fokozásának szolgálatába állítsák. A baloldal nem akarja a jövőbe történő beruházást elfogadni, ezért olyan vádakkal illetik az átalakítást, mint a privatizáció, ám erről szó sincs – szögezte le Stumpf.

Közölte: közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványok veszik át az állam szerepét, annak az államnak a szerepét, amelyet a mindennapokban az arctalan államigazgatás jellemzett. Ám a baloldalnak egy évvel a választások előtt nem érdeke, hogy ezeken a területeken a kormány sikereket érjen el.

Olyan egyetemek alakulhatnak ki, amelyek be tudnak jutni az elit kategóriába, amely ma már a világon a legfontosabb tudásátadó szerepet tölti be – fogalmazott a kormánybiztos. Hozzáfűzte: regionálisan is itthon tudják tartani a hallgatókat, mert olyan érdekeltségi rendszereket képesek kialakítani az egyetemek, ahova kitűnő tanárokat hívnak akár külföldről, akár az itthoniakat tisztességesen megfizetik.

Nemzetstratégiai fontosságú ügy, hogy a magyar felsőoktatás olyan versenyképes tudást adjon a hallgatóknak, amit a társadalom és gazdaság érdekében képesek használni, a külföldön megszerzett tudást is hazahozzák, és a nemzetközi hallgatókat is idevonzzák – mondta Stumpf István. Megjegyezte, utóbbira kiváló példák az orvostudományi egyetemek, amelyek a klinikákkal együttműködve olyan tudást kínálnak, amit nagyon sok külföldi hallgató igényel.

A felsőoktatási intézmények komoly kutatásokat folytathatnak és azok eredményeit az oktatásban is hasznosítani tudják, ezáltal elérhetik azt, hogy az egyetemi közösség – beleértve a szenátust, a kuratóriumot, az egyetemi polgárok összességét – érdekelt legyen abban, hogy az adott egyetem a legsikeresebb legyen Magyarországon – folytatta a kormánybiztos.

Jelezte, a hallgatókért folyó verseny erősödni fog, hiszen a demográfiai folyamatok miatt átmenetileg csökken a fiatalok létszáma. Ezért verseny lesz azért, hogy az egyetemek a legjobb hallgatókat szerezzék meg, így jelentősen bővül a választási lehetőség a hallgatók számára.

A modellváltás nem egyszerűen csak fenntartóváltást jelent – az állam helyébe belép a kuratórium a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítvány által –, hanem megszabadítja azoktól a béklyóktól az egyetemeket, amelyek a minőségi teljesítményt akadályozták – állapította meg Stumpf.

Emlékeztetett: a kormány szeptembertől bevezet egy olyan új finanszírozási rendszert, amely a korábbi, csak a hallgatói fejkvótára szorítkozó dotációt úgy egészíti ki, hogy abban a teljesítményérdekeltség is fontos szerepet játszik. A fejkvóta mellett megjelenik a tudományos kutatási finanszírozás és a felsőoktatási infrastruktúra támogatása is.

Kapcsolódó írásaink