Belföld

Nacsa: Az ellenzék sunyi, elbizonytalanító kampányt folytat

Az ellenzék már többedszer nem járul hozzá a hatékony döntéshozatalhoz a járványhelyzetben - mondta Nacsa Lőrinc (KDNP) az Országgyűlés csütörtöki ülésén.

Nacsa: Az ellenzék sunyi, elbizonytalanító kampányt folytat
Nacsa Lőrinc, a KDNP vezérszónoka felszólal az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. április 29-én
Fotó: MTI/Kovács Tamás

A képviselő emlékeztetett, hogy Lukács László György korábban még oroszrulettnek hívta az orosz vakcinát.

Mindenkit a fegyelmezettségre, a szabályok betartására kért annak ellenére, hogy javulnak az adatok. A figyelmünk sem lankadhat - hangsúlyozta - senki nem tudja megmondani, mikor ér véget a járványhelyzet.

Kiemelte, az ellenzék már többedszer nem járul hozzá a hatékony döntéshozatalhoz a járványhelyzetben. A baloldal oltásellenességét is hangsúlyozta, mondván, az elmúlt hetekben a direkt oltásellenes kampány szerinte sunyi kampányba fordult át, amellyel elbizonytalanítják az embereket. Ezek alapján az ellenzéket tette felelőssé azért, mert lehettek olyan emberek, akik visszautasították a keleti vakcinákat, ami akár az életükbe is kerülhetett.


Nemzeti összefogás kell

Az új vírusvariánsok Európa-szerte terjednek, ezért a fokozott védekezés elengedhetetlen - hangsúlyozta Völner Pál, az igazságügyi tárca államtitkára. Elmondta: a kormány ezért a védekezést szolgáló jogszabály hatályának meghosszabbítására tesz javaslatot, az őszi parlamenti üléskezdés utáni tizenötödik napig.

Kijelentette: az átmeneti jogi keret jól szolgálja a védekezést, a feladatok azonban túlmutatnak a veszélyhelyzet időtartamán. Közölte azt is: a veszélyhelyzet hamarabb is megszűnhet, ha már nem áll fenn annak alkotmányos indoka.

Célnak nevezte, hogy minden megszűnt munkahely helyett új jöjjön létre, és hangsúlyozta: a kormány nem feledkezik meg a turizmusban és a vendéglátásban dolgozók mellett például az előadóművészekről, vagy a kisvállalkozókról sem.

Beszámolt arról is, hogy a veszélyhelyzet megszűnését számos átmeneti szabálynak kell követnie, hiszen például az az alatt lejáró okmányok érvényességi idejének még egy ideig fenn kell maradnia, de a SZÉP-kártyák felhasználásának átmeneti szabályait sem célszerű azonnal visszarendezni.

Mivel a hatályvesztés időpontja jelenleg nem ismert pontosan - az az őszi parlamenti üléskezdéshez kötött -, a törvény hatályát az igazságügyi miniszter hirdeti majd ki.

Beszéde végén az államtitkár a baloldali képviselőkhöz fordult nemzeti összefogásra, közös cselekvésre kérve őket.

Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára expozét tart a koronavírus-világjárvány elleni védekezésről szóló 2021. évi I. törvény módosításáról szóló javaslat általános vitájában az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. április 29-én
Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára expozét tart a koronavírus-világjárvány elleni védekezésről szóló 2021. évi I. törvény módosításáról szóló javaslat általános vitájában az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. április 29-én
Fotó: MTI/Kovács Tamás

Salacz László (Fidesz) is szükségesnek nevezte a lehető legszélesebb körű nemzeti összefogást. Szerinte a fertőzés elleni küzdelem támogatása mindenkinek feladata.  

Pozitívan szólt az oltási program megvalósításáról, de a vírusvariánsokról is beszélt, ami miatt szerinte elengedhetetlen a további védekezés. Szólt a kormány által rendeletekben bevezetett intézkedésekről, és arról is, nem ismert a járvány vége, így a védekezés fenntartásának időtartama sem.

Kapcsolódó írásaink