Belföld

Gulyás: Radikálisan visszaszorult a fertőzések száma

Az Európai Unión (EU) belül kiemelkedő a magyarországi oltások sebessége, Máltával "együtt vezetjük" az európai rangsort - jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön, a Kormányinfón.

Gulyás: Radikálisan visszaszorult a fertőzések száma
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki online sajtótájékoztatóján
Fotó: Facebook/Magyarország Kormánya

Gulyás Gergely azt mondta, a járvány harmadik hulláma Magyarországot is súlyosan érintette, de az oltásoknak köszönhetően mostanra radikálisan visszaestek az új fertőzések, és csökkent a halálozások száma is. Hozzátette: minél több ember oltatja be magát, annál gyorsabban szorítható vissza a járvány.

Az oltásnak köszönhető, hogy elkezdődött az újraindítás. A beoltottak száma pénteken elérheti a négymilliót, így a kormány korábbi döntésének megfelelően életbe léphet a korlátozások feloldásának újabb üteme - közölte a politikus.

A miniszter ismertette, hogy milyen újabb kedvezmények lépnek életbe:

-    A kijárási tilalom kezdete este 11 óráról éjfélre módosul.
-    Az üzletekben este 11 óráig lehet vásárolni.
-    A védetteknek (akinek védettségi igazolványa van) este 11 óráig megnyílik a vendéglátóhelyek belső tere is. A szülők és családtagok a gyermekeket is magukkal vihetik.
-    A védettek szállodákba is mehetnek, és a gyermekeket is magukkal vihetik.
-    A 2020 novemberében bezárt szabadidős létesítményeket védettségi igazolvánnyal újra lehet látogatni. Ezek közé tartoznak például az állatkertek, a vadasparkok, a múzeumok, a színházak, a mozik és a könyvtárak is.
-    Edzőterembe, uszodába, jégpályára ezentúl csak a védettek, valamint a versenyszerűen sportoló 18 év alattiak mehetnek.
-    A védettek és felügyeletük alatt álló kiskorúak este 11 óráig a sportrendezvényeket is látogathatják.
-    A védetteknek és a felügyeletük alatt álló kiskorúaknak nem kell maszkot viselniük a sport- és kulturális rendezvényeken. 
-    A koronavírus elleni védettség igazolása a védettségi igazolvány bemutatásával történik, a védettség tényének ellenőrzése pedig a helyiség üzemeltetőjének, a szolgáltatás nyújtójának a feladata. Amennyiben ennek nem tesz eleget, a bírság 100 ezer forinttól 1 millió forintig terjedhet, vagy akár egy éves bezárással is sújtható.

Gulyás Gergely hangsúlyozta, Magyarország azért haladhat a nyitásban gyorsabban mint Európa más országai, mert az oltottak száma lényegesen magasabb. Rámutatott ugyanakkor: úgy akadályozható meg a járvány negyedik hullámának kialakulása, ha a járványügyi szabályokat mindenki betartja, és tudomásul veszi, hogy egyes helyekre csak védettséggel rendelkezők léphetnek be.

A kormány szigorú szabályokat léptet életbe, és tervezik a büntető törvénykönyv módosítását. A közokirat-hamisításnak minősített eseteként lesz büntethető a védettségi igazolvány hamisítása, illetve a hamis védettségi igazolvány bemutatása. Szigorúan szabályozzák az üzemeltetők és a szolgáltatók felelősségét is: amennyiben nem kérik a védettségi igazolvány bemutatását, azonnali - 100 ezertől egymillió forintig terjedő - pénzbírság szabható ki, a szabályokat szándékosan vagy teljesen figyelmen kívül hagyók pedig akár egyéves bezárással is sújthatók - közölte a miniszter.

A magán- és családi rendezvényekkel kapcsolatos korlátozások fennmaradnak. A kormány az ötmillió oltás elérésekor - várhatóan május harmadik hétvégéjéig - a lakodalmakra vonatkozó tilalmat szeretné feloldani - mondta a politikus.

A közterületen, a tömegközlekedési eszközökön, boltokban – azokon a helyeken, ahol nem csak beoltott, vagy a fertőzésen átesett személyek tartózkodhatnak – továbbra is kötelező a maszkhasználat, továbbá kerülendő a csoportosulás és a gyülekezés. Ez a még be nem oltott állampolgárok védelmét szolgálja.

Objektum doboz

A védettségi igazolvány a miniszter szavai szerint könnyen megkapható, hiszen a regisztrációtól számított egy héten belül felvehető a vakcina.

Emlékeztetett, a járványügyi konzultáción az emberek 80 százaléka az intézkedések fokozatos visszavonása mellett foglalt állást, és 65 százalékuk kinyilvánította, hogy a járványügyi korlátozások alól a védettséggel rendelkező kapjanak felmentést. Ezt a véleményt juttatja érvényre a kormánydöntés - tette hozzá.

Gulyás Gergely kitért arra is, hogy „a baloldali oltásellenes kampány sokakban keltett félelmet”, bizonytalanságot. Baloldali politikusok hetek, hónapok óta Magyarországon és külföldön is arról beszélnek, hogy a kínai vagy orosz oltás vagy akár az AstraZeneca-vakcina nem tökéletes - mondta.

A miniszter leszögezte, ezeket az állításokat a tények nem támasztják alá. A kormány éppen a baloldal követelésére hozta nyilvánosságra az egészségügyi nyilvántartásokban fellelhető, oltással kapcsolatos adatokat. Ezek azt bizonyítják, mindegyik oltás hatásos, nincs komoly különbség köztük, valamennyi minimálisra csökkenti a fertőzés veszélyét. A megbetegedettek aránya százezer oltottra tekintve 4 ezrelék, és valamennyi vakcinatípus esetében egy százalék alatt marad a megbetegedések aránya - mondta Gulyás Gergely, hangsúlyozva, nem érdemes a baloldali oltásellenes kampánynak hinni.

A hiányzó védettségi igazolványok pótlására a kormány világos eljárásrendet alakít ki, amelyet a miniszterelnök ismertet a péntek reggeli rádióinterjújában - jelentette be a miniszter, hozzátéve: sok panasz érkezett a kormányhivatalokhoz a vakcinaigazolványokkal kapcsolatban.

Kiemelte, hogy több mint 4,5 millió ember jogosult az okiratra, ez az elmúlt évtizedek egyik legnagyobb logisztikai akciója, előfordulhatnak technikai nehézségek. A kormány mindent megtesz, hogy a lehető leggyorsabban pótolja a meg nem érkezett igazolványokat - nyomatékosította.

Az eljárásrenddel kapcsolatban elmondta: a háziorvosok dolga regisztrálni az oltás tényét az EESZT-ben, ezért kéri az orvosokat, hogy az erre vonatkozó adatokat azonnal tüntessék fel. Ezt követően a belügyi tárca készíti el a védettségi igazolványt, amit postáznak a polgároknak. Az oltást követően mintegy 10 napon belül érkezhet a védettségi igazolvány az adott személyhez - tette hozzá.

A kormány felhatalmazta a külügyi tárca vezetőjét, hogy kétoldalú megállapodásokat kössön a védettségi igazolványok elismeréséről - mondta a miniszter, hozzátéve: szeretnék kölcsönösen elismertetni a vakcinaigazolványokhoz fűződő jogokat.

Magyarország kétoldalú megállapodásokat köt majd minden olyan állammal, amely nyitott erre. Így a magyar védettségi igazolvánnyal rendelkezőknek ugyanolyan előnyei lesznek az érintett országokban, mint a helyi védettségi igazolvánnyal rendelkezőknek. Ugyanez fordítva is igaz lesz: a magyar kormány is elfogadja más államok védettségi igazolványait - mondta.

A Magyarországon használt vakcinák hatásosságáról közzétett kormányzati táblázatot ért kritikákra reagálva Gulyás Gergely arról beszélt, hogy az az EESZT „pontos és objektív” adatait tartalmazza. Szavai szerint örülnek annak és nem zavarja a kormányt, hogy ahhoz akár Karikó Katalin professzor, akár más szempontokat tett hozzá, de - jegyezte meg - azok „köztudomású tényeknek minősülnek”.

Gulyás Gergely leszögezte: a kormány nem véletlenül nem állapított meg sorrendet a vakcinák között. Közölte: érdemi, komoly hatékonyságbeli különbség nincs az oltóanyagok között.

A terasznyitással kapcsolatban azt mondta, volt néhány olyan jelenet, amely nem felelt meg a szabályoknak, de „talán az sem lett volna helyes, ha mindenkit 50-100 vagy 150 ezer forintos bírsággal sújtanak a rendőrök”.

Elmondta, az operatív törzs vakcinagazdálkodási tervet dolgoz ki, az államnak fel kell készülnie arra, hogy a védettség megszűnésének legkorábbi pillanatában legyen elég vakcina és folyamatos legyen az újraoltás, ennek megfelelően fognak tartalékolni oltóanyagokat.

Gulyás Gergely közölte: a 4 milliós átoltottság elérése után védettségi igazolvánnyal karantén-kötelezettség nélkül lehet jönni az országba.

Arra a kérdésére, hogy tervez-e közös oltási kampányt az ellenzékkel a kormány, Gulyás Gergely úgy válaszolt: illuzórikus lenne az ellenéki pártokkal közös oltási kampányt szervezni, mert „oltásellenesekkel nagyon nehéz oltás melletti kampányt szervezni”.

A 18 éven aluliak oltásáról azt mondta, a 16-18 év közöttieket lehet oltani a Pfizer-vakcinával, ezt meg is fogják tenni, a 12-16 éves korosztály esetében még folynak a vizsgálatok, és ha megszületnek az olthatóságukról a világos orvosi vélemények, akkor dönt az oltásukról az operatív törzs.

Április 19-étől megszűnt a tantermen kívüli digitális oktatás az alsó tagozaton, és nem lehet párhuzamosan jelenléti és digitális tanrendet fenntartani. A krónikus betegség miatt az óralátogatás alól felmentett diákok esetében azonban a szabályozás lehetővé teszi, hogy online kapcsolódjanak be az oktatásba - jegyezte meg.

Elmondta: szeretnék, ha lennének nyári táborok, de erről csak május közepén, az ötmillió oltotthoz közelítve tudnak majd döntést hozni.

A miniszter közölte: május 1-jétől a taj-számmal nem rendelkezők is tudnak regisztrálni az oltásra, ez szükséges a társadalmi immunitás eléréséhez. Elmondta azt is, április második felétől oltják a diplomatákat, előtte azoknak az országoknak a követségi munkatársai kaptak oltást, akiktől Magyarországra vakcina érkezett, így az amerikai, a brit, a kínai és az orosz nagykövetség munkatársai.

Arra, hogy a labdarúgó Európa bajnokságra érkező külföldiektől negatív PCR-tesztet kérnek, a magyaroktól azonban védettségi igazolványt, a miniszter azt mondta, a különbségtétel oka, hogy Magyarországon az első meccs júniusi időpontjára mindenki beoltathatja magát, aki akarja, míg Nyugat-Európában nem állnak ilyen jól az oltással.

A bevándorláspolitikával összefüggő kérdésre válaszolva Gulyás Gergely leszögezte, a Demokratikus Koalíció támogatja a migrációt, a magyar kormány álláspontja ugyanakkor világos, elutasítják a migrációt, és állami hatáskörben tartanák annak eldöntését, ki jöhet be az országba, kit lehet befogadni. Kiemelte: amíg polgári kormány van Magyarországon, addig nem lesz migráció, Magyarország betartja a menekültügyi egyezményeket, amelyek legfőbb elve, hogy az első biztonságos országban kell menedéket biztosítani.

Arról, hogy az Állami Számvevőszék (ÁSZ) hiányosságokat állapított meg a Színház- és Filmművészeti Egyetem gazdálkodásával kapcsolatban, elmondta, kisebb súlyú szabálytalanságok esetén az ÁSZ a gyakorlat módosítását írja elő az intézménynek, amennyiben azonban szabálysértés vagy bűncselekmény gyanúja merül fel, feljelentést tesz.

A 2022-es költségvetésről a miniszter azt mondta, már elérhető az oltóanyag, így sokkal kevesebb a tervezésben a bizonytalanság, mint a 2021-es költségvetés tervezésekor volt. „Bízhatunk benne”, hogy május végével, június elejével véget ér a járvány, vagy legalábbis nem zavarja az ország visszatérését a normális élethez - mondta.

A miniszter hozzátette, nincs akadálya a jövő évi központi költségvetés elfogadásának, mivel a Költségvetési Tanács (KT) alkalmasnak találta a benyújtott büdzsét az államadósság csökkentésére.

Azzal kapcsolatban, hogy a főváros az Andrássy út és a Kós Károly sétány hétvégi lezárásáról kérdezi a budapestieket, Gulyás Gergely azt mondta, Budapesten a közlekedési helyzet rosszabb, mint korábban, a főváros közlekedésátalakító lépései miatt ott is dugók vannak, ahol korábban nem voltak. Úgy vélte, több esetben sem sikerült megteremteni az egyensúlyt a kerékpárosok, autósok és gyalogosok jogos igényei között, pedig jó lenne, ha „megszűnne az autósüldözés mai formája”, amelyet a főváros a döntéseivel folytat.

A Szabolcs utcai ingatlanról azt mondta, keresik a megegyezést, Fónagy János államtitkár és Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes egyeztet a kérdésben.

Azzal kapcsolatban, hogy Czeglédy Csaba DK-s politikus indulna az ellenzéki előválasztáson, úgy fogalmazott érdekesnek az ellenzék hozzáállása, amely szerint elfogadhatónak tartja, hogy korrupció miatt elítélteket, fiatalok megkárosításával vádoltakat „visszahozzanak a politikába”.

Szólt arról is, hogy nincs különbség a szolgálati jogviszony tekintetében az állami és egyházi fenntartású egészségügyi intézmények között.

A kínai-magyar légi Selyemút céljára vonatkozó kérdésre Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő elmondta, a magyar gazdaság megerősítése és a munkahelyek megőrzése sosem volt olyan fontos, mint a következő hónapokban. Hozzátette, az elmúlt hetek, hónapok megmutatták a keleti nyitás jelentőségét.

A kormány tervei szerint közép-európai teherszállítási és logisztikai elosztóközponttá válhat Magyarország például ennek a projektnek köszönhetően - tette hozzá, kiemelve, hogy a beruházások „lefordíthatók” munkahelyre, GDP-növekedésre, amelyek a magyar gazdaság mielőbbi helyreállását szolgálják.

Gulyás Gergely beszélt arról is, hogy magyar és kínai nyelven is közzéteszik a Fudan Egyetemről kötött megállapodás szövegét. Hozzátette: a kínai és a magyar állam közösen hoz létre közcélt szolgáló, közérdekű alapítványt az egyetem működtetésére.

Az Oroszországgal szemben, Csehország melletti szolidaritást kifejező V4-es dokumentum szövegében a visegrádi országok (V4) miniszterelnökei közösen állapodtak meg, „ami valamennyiük véleményét tükrözi és valamennyiük számára megfelelő” - mondta Gulyás Gergely, aki szerint a szöveg teljesen egyértelmű módon fejezte ki Magyarország szolidaritását, kiállását Csehország mellett. Ugyanebben a témában érkezett másik kérdésre kifejtette: a magyar titkosszolgálatok a magyar nemzeti érdeket kötelesek védeni mindenkivel szemben, aki az ország területén hírszerzést folytat, „függetlenül attól, hogy szövetséges vagy nem”.

Kitért arra: továbbra is tartják, hogy júniusban teltházas meccsek lehetnek a Puskás Arénában, majd jelezte, a jelenlegi helyzet szerint semmi akadálya annak, hogy az ellenzék augusztusban megtarthassa az előválasztást.

Kapcsolódó írásaink