Belföld

A WHO szakértői szerint hatékony a Sinopharm

Ajánlásokat fogalmaz meg az Egészségügyi Világszervezezet, de a vizsgálatokat az egyes országok is lefolytathatják

A nemzetközi tudományos standardok szerint jár el az Egészségügyi Világszervezet, amikor kiértékel egy adott vakcinát. Minden jel szerint hamarosan jóváhagyják alkalmazásra a hazánkban már hónapok óta elérhető Sinopharm-készítményt.

A WHO szakértői szerint hatékony a Sinopharm
Fotó: MTI/Mohai Balázs

Amint azt megírtuk, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) április végére tűzte ki a Sinopharm és a Sinovac kínai vakcinák vészhelyzeti engedélyezéséről szóló döntés határidejét. Előbbi oltóanyagot hazánk hatóságai már január 29-én jóváhagyták, és a világ számos pontján oltják az embereket ezzel a készítménnyel. A nyilvánosságban ennek ellenére számtalan kritika éri a Sinopharmot, nem csak hazánkban.

A leggyakoribb vád, hogy állítólag a klinikai tesztfázisok eredményei nem elérhetők és átláthatók, de voltak olyan aggályok is, hogy a vakcina nem hatékony. Lapunk megkereste a WHO-t, többek között a fenti kritikákra vonatkozó kérdésekkel is, a szervezet azonban leszögezte, hogy a döntésig – amelyre e hét végéig kerül sor – nem áll módjukban válaszolni a kérdésekre, vagy véleményezni a vakcinákat.

Mindazonáltal a WHO globális vakcnabiztonságossági tanácsadó bizottságának (SAGE) egy képviselője a Reuters szerint március végén egy megbeszélésen elmondta, hogy a szakértők a cégek által benyújtott nyilvános adatok alapján megállapították, a Sinopharm és a Sinovac védőoltásai is megfelelnek a szervezet biztonsági és hatékonysági elvárásainak.

Felmerülhet sokakban a kérdés, mit jelent pontosan, ha a WHO jóváhagy egy vakcinát. A szervezet ugyanis nem írhatja elő tagországainak, mit tegyenek, mindössze ajánlásokat fogalmazhat meg. Ezen ajánlásokat pedig – amint azt rendszeresen hangsúlyozzák – szigorúan a nemzetközi kutatási standardoknak megfelelő tudományos bizonyítékokra alapozzák. Időnként azért is tűnhet úgy, hogy lassabban reagálnak a koronavírussal kapcsolatos kérdésekre, mert minden egyes új kihíváshoz meg kell várniuk, hogy az adott témában elkészüljön egy vizsgálat, és annak lektorált változatát leközölje egy nemzetközileg jegyzett tudományos szaklap.

Azok az országok, amelyek rendelkeznek a megfelelő technikai háttérrel, ezeket a biztonsági vizsgálatokat maguk is lefolytathatják, mint ahogy tette azt Magyarország is a Szputnyik V és a Sinopharm esetében. A WHO azonban csaknem kétszáz tagállamot tömörít, amelyek között rengeteg olyan szegényebb ország van, amelyik nem rendelkezik az ehhez szükséges kapacitással. Ezen a ponton jut kulcsszerep a szervezetnek.

Nemzetközi szervezetként a WHO esetleges pozitív értékelése világszerte bizonyíték lesz arra, hogy a Sinopharm és a Sinovac oltóanyag hatékony és biztonságos. Erre utal részint a SAGE képviselőjének korábbi nyilatkozata, részint Hans Klugénak, a WHO európai regionális igazgatójának megállapítása is, aki nemrég Magyarországon járva a magyar oltási kampányt dicsérte. Ennek pedig egyik fontos része a Sinopharm készítménye is.

A magyar szakértők egyébiránt továbbra is hangsúlyozzák, hogy valamennyi, már alkalmazott oltóanyag hatékonyan megvéd a súlyos lefolyású betegségtől. Kemenesi Gábor virológus a napokban egy beszélgetésen megjegyezte, kutatói szempontból nincs értelme összehasonlítani az egyes védőoltásokat.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom