Belföld

Magyarországon is kiéleződött a globalista–lokalista szembenállás

A XXI. Század Intézet legújabb elemzésében a Magyarországon is kiéleződött globalista–lokalista szembenállást vizsgálja meg, bemutatja a kormányzó jobboldal és a baloldali ellenzék között lévő meghatározó különbséget, ami a következő országgyűlési választások tétje is lesz egyben, tudatta az intézet lapunkhoz eljuttatott közleményében szerdán.

Magyarországon is kiéleződött a globalista–lokalista szembenállás
Fotó: MH

Az elemzés, amelyet Nagy Ervin készített, rámutat arra, hogy a magyar jobboldal – európai szövetségesek támogatásával –  az ország önrendelkezését készül megvédeni a globalista erőktől a 2022-es választásokon.

Az elemzés főbb megállapításai:

  • Az elmúlt évtizedben a hagyományos bal- és jobboldalt részben felülíró új kulturális törésvonal, a globalista–lokalista szembenállás Magyarországon is átrendezte a politikai viszonyokat.
  • A 2022-es választásokon a stabilan kormányzó, szuverenista politikát képviselő jobboldal és az ideológiájában egyre homogénebb, de belső vitákkal terhelt baloldalon egységesülő, globális érdekeket képviselő ellenzék fog szemben állni egymással.
  • Miközben Európa három meghatározó politikusa, Orbán Viktor, Mateusz Morawiecki és Matteo Salvini építi az európai jobboldalt, addig a nemzetközi baloldal Magyarországon is egyre nagyobb erőforrásokkal támogatja az ellenzéket.
  • A következő választások tétje többek között az lesz, hogy megmarad-e Magyarország önrendelkezése és folytatódik a független, érdekalapú külpolitika vagy az ellenzéki összefogás esetleges győzelmével megvalósulnak a progresszív politikai célok és az ország beilleszkedik a nemzetközi baloldali blokkba.

A teljes elemzés a XXI. Század Intézet honlapján is elérhető.

Kapcsolódó írásaink